Laboral
Economia 10/05/2022

La Generalitat convertirà 47.000 places de funcionaris temporals en fixes

Són 9.000 més respecte a la proposta inicial

2 min
Vindicació del bon professor

BarcelonaLa Generalitat i els sindicats que representen els treballadors públics han arribat finalment aquest dilluns a un acord per començar a posar fi a l'elevada interinitat a l'administració catalana. Per complir amb la normativa del govern espanyol aprovada el desembre passat al Congrés de Diputats i que obliga a reduir la temporalitat a l'administració a menys del 8% abans del desembre del 2024, l'executiu català convocarà un total de 46.828 places que ara són temporals, 9.000 més que la proposta inicial. D'aquestes, 27.433 seran de docents i personal laboral del departament d'Educació (que han sigut els grans beneficiats de l'increment), 11.747 correspondran al sector d'administració i serveis i les altres 7.648 a l'Institut Català de la Salut.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest mateix maig es donarà a conèixer l'oferta pública d'aquestes places, on es detallarà el nombre, la distribució per cossos i les categories i fins que finalitzi l'any s'aniran convocant les oposicions.

El procés d'estabilització d'aquests treballadors es farà per dues vies: un total de 27.584 places es donaran per concurs de mèrits (sense examen) perquè el seu lloc de treball és anterior al 2016. "Seran les primeres que es resoldran", assegura el coordinador de l'àrea pública de CCOO, Manel Pulido. En les altres 19.244 places sí que hi haurà concurs-oposició i, per tant, estaran obertes als actuals treballadors temporals, com també a la resta de ciutadans, tot i que, això sí, es donaran més punts als candidats que hagin treballat a l'administració.

En les pròximes reunions del grup de treball, segons ha afegit el portaveu sindical, es definiran les característiques d'aquestes dues vies i també el dret a concursos per trasllats dels funcionaris de carrera i laborals indefinits.

Aquest procés d'estabilització només inclou l'administració de la Generalitat, però no els treballadors de Justícia ni de la resta del sector públic autonòmic català, com ara universitats, consorcis, empreses públiques, fundacions i altres organismes autònoms. És per això que el sindicat recorda que s'ha de tirar endavant un pla d'estabilització similar per aconseguir complir amb la reducció de menys del 8% de temporalitat abans del desembre del 2024 que dicta la llei.

35% de temporalitat

Actualment, un 35% dels treballadors de l'administració de la Generalitat són temporals. Concretament, es tracta de 59.000 empleats dels més de 166.000 que té en nòmina el Govern. Aquests es reparteixen entre 41.000 interins, 6.000 laborals temporals i 12.000 estatutaris que treballen per a l'Institut Català de la Salut.

stats