Automoció
Economia 22/02/2023

Fumata blanca en el concurs per gestionar els terrenys de Nissan

El Consorci de la Zona Franca adjudica a Goodman l'arrendament de l'espai

2 min
Fabrica de Nissan a la Zona Franca.

BarcelonaLa resolució del concurs per gestionar els terrenys de Nissan a la Zona Franca de Barcelona ha arribat al final. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha adjudicat aquest dimecres la licitació per l'arrendament d'aquest espai a l'operador logístic Goodman, en associació amb les catalanes QEV Technologies i BTech, que lideren el hub d'electromobilitat. L'acord arriba després d'unes setmanes de negociacions per tancar els últims serrells del contracte, que preveu la cessió dels terrenys durant 50 anys i una inversió de com a mínim 100 milions d'euros en la promoció i rehabilitació d’actius industrials. La candidatura garanteix la continuïtat industrial amb un projecte vinculat a la mobilitat elèctrica, han explicat el ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, la Generalitat i el CZFB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El termini per a presentar projectes va acabar el 31 d'octubre amb només la candidatura d'aquestes empreses sobre la taula, després que arribessin a un acord per concórrer juntes en el procés de licitació, que preveia que el hub utilitzaria els terrenys per desenvolupar activitat industrial, mentre que Goodman destinaria l'altra part a activitats logístiques. El consorci format aquestes empreses, que també inclou una desena de companyies més petites, va esgarrapar 65 milions de la primera convocatòria del PERTE del cotxe elèctric per al projecte Hub Tech Factory, lluny de la quantitat que el ministeri d'Indústria els va adjudicar fa temps (108 milions d'euros) i, fins i tot, de la xifra que les impulsores del projecte pretenien aconseguir (80 milions d'euros, com a mínim).

El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha celebrat en un missatge a la xarxa social Twitter l'adjudicació, que considera "un pas importantíssim en el procés de reindustrialització" dels terrenys. Segons Torrent, el projecte permetrà mantenir llocs de feina i "garantir la continuïtat industrial".

Un any des del tancament

Així, aquesta adjudicació arriba més d'un any després del tancament de les fàbriques de Nissan a Catalunya. Durant tot aquest temps, les administracions, els treballadors i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), que té en propietat els terrenys, s'han dedicat a buscar un relleu industrial compromès a mantenir els llocs de treball que la marxa de Nissan deixava en l'aire.

Les catalanes QEV Technologies i B-Tech preveien començar a ocupar la planta a partir del gener, però la demora en la negociació no ha permès complir amb els terminis previstos, mentre que el fabricant de motos elèctriques Silence fa mesos que està operant a la planta de l'automobilística, ocupant una extensió de 61.078 metres quadrats. Nissan també va rebre l'autorització perquè el seu centre tècnic pogués continuar amb la seva activitat a la Zona Franca, en un espai de 38.438 metres quadrats i on dona feina a 287 treballadors. L'acord amb Goodman situa l'operador com a nou gestor dels terrenys i, per tant, serà l'encarregat de subrogar els contractes amb les empreses ja instal·lades, així com de desplegar-hi el projecte del hub d'electromobilitat.

Està previst que el hub incorpori en els dos primers anys 1.100 extreballadors de Nissan: entre 600 i 700 treballadors durant aquest any i la resta l'any 2024. Paral·lelament, la companyia de motos elèctriques, que en va contractar una quarantena, espera arribar als 110 durant els primers mesos del 2023.

stats