Farmacèutiques

Grifols anuncia accions legals contra Gotham per les acusacions de maquillar els seus comptes

La farmacèutica catalana va perdre 2.200 M € en valor borsari dimarts, però ha rebotat quasi un 11,99% el dimecres

4 min
Pla general de la seu central de la catalana d’hemoderivats Grifols, situada a Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaLa farmacèutica Grifols ha anunciat aquest dimecres al matí a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV, el regulador borsari espanyol) que emprendrà accions legals contra el fons Gotham City Research, que aquest dimarts va apuntar en un informe que la multinacional catalana havia maquillat els seus comptes per amagar part del deute.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat al regulador, Grifols ha assegurat que l'informe presentat ahir pel fons nord-americà ha causat "danys importants, tant financers com reputacionals, a la societat, així com als seus stakeholders" (els stakeholders són totes les persones o entitats relacionades amb una empresa, com ara accionistes, empleats, clients, proveïdors o creditors). El text també destaca que Gotham City ha provocat "una gran preocupació" entre els "pacients i donants" de Grifols.

Durant el dia d'ahir, arran de la publicació del document, en el qual el fons especulador també assegurava que les accions de l'empresa d'hemoderivats "haurien de valdre zero", les participacions de la companyia van arribar a caure fins a gairebé un 45%. Més tard es van recuperar i van tancar la jornada amb una pèrdua de valor del 25,91%, la qual cosa va reduir el valor de mercat de Grifols en uns 2.200 milions d'euros en un sol dia. Tanmateix, davant l'anunci d'emprendre accions legals, les accions de Grifols han recuperat una part del valor perdut dimarts: al tancament de la sessió d'aquest dimecres, el preu dels títols de la farmacèutica havia augmentat un 11,99% a la borsa espanyola.

En concret, Gotham City Research va afirmar ahir que l'endeutament de Grifols és de fins a 12 vegades superior al seu ebitda (el benefici abans d'impostos, amortitzacions i interessos) i no pas sis, com deia l'empresa. Amb tot, es considera que per sobre de quatre vegades ja és una situació de risc per a una companyia. Tot i això, la catalana assegura que el document difós pel fons baixista són "informacions falses i especulacions" i explica que totes les operacions a què fan referència ja eren conegudes i estan auditades.

Segons va publicar el diari britànic Financial Times l'any 2014, Gotham City Research es dedica a la venda en curt d'accions i té un llarg historial de publicacions d'informes perjudicials per a diverses companyies. De fet, a Espanya hi ha un precedent sobre les conseqüències que pot patir una companyia davant d'un informe d'aquestes característiques, quan el 2014 va emetre un comunicat acusant la companyia de telecomunicacions Gowex de mentir als seus comptes per tal de semblar més sanejada. Aquella acusació va acabar amb la dimissió del seu conseller delegat, Jenaro García, i amb Gowex presentant concurs de creditors. En aquell cas, la companyia va negar inicialment qualsevol mala pràctica, però pocs dies més tard García va confessar al consell d'administració i als jutjats haver manipulat els comptes.

Tal com ja va fer dimarts en uns altres dos comunicats, el document publicat aquest dimecres per Grifols reitera la legalitat de les accions de l'empresa, contradient així les opinions de Gotham City Research. "Totes les operacions rellevants descrites, publicades ahir [per dimarts] al mencionat informe, han sigut aprovades unànimement pel consell d'administració de la societat i els seus diferents comitès, i inclouen tota la informació i documentació de suport necessàries, incloent-hi valoracions i opinions de tercers", apunta el text presentat per la multinacional catalana a la CNMV.

Un dels punts que critica l'estudi de Gotham City Research és la compra de diverses companyies de donació de plasma. Grifols ha contraatacat apuntant que el fons nord-americà no té prou coneixement de les operacions de compravenda per analitzar-les: "En l'informe de Gotham es qüestiona el preu pagat per les adquisicions dels centres de donants, difícil d'entendre si no es té la informació adequada", critica Grifols. "Com en la compra de qualsevol negoci, el preu pagat no és només el preu dels actius, sinó també la seva capacitat de generar beneficis", afegeix el document, que també nega qualsevol mala pràctica en la construcció de 25 centres d'obtenció de plasma sanguini i en l'acord amb l'empresa Immunotek per construir-ne 28 més als EUA.

"Grifols opera al sector del plasma des de fa més de cent anys, n'entén el negoci i la dinàmica, i el seu objectiu principal sempre és la seguretat dels seus productes i el benestar dels seus donants i pacients", diu el comunicat. L'empresa ha convocat una conferència telefònica amb inversors i periodistes aquest dijous a la tarda.

Suport al conseller delegat

A banda de l'anunci de possibles demandes contra Gotham City Research, el comunicat de Grifols reitera el suport de la companyia a l'actual equip directiu, en particular a Thomas Glanzmann, conseller delegat i president executiu, després que el fons assegurés que "només li falta el cognom per ser un Grífols més". El consell d'administració "dona suport plenament a Thomas Glanzmann des del nomenament dels seus càrrecs", diu el text, que afegeix que el directiu suís "ha col·laborat de forma decisiva en el creixement i desenvolupament de la societat".

El setembre del 2022, l'històric Víctor Grífols Roura va deixar la presidència del grup català al nord-americà Steven F. Mayer, que passava a ser president executiu. No obstant això, pocs mesos més tard, el febrer del 2023, Mayer va dimitir per motius de salut i va cedir el càrrec a Glanzmann, que fins aleshores era vicepresident de la companyia. Abans de deixar Grifols, però, Mayer va deixar enllestit un pla per reduir la plantilla en unes 2.300 persones, la majoria als Estats Units, el seu principal mercat.

Al maig, Glanzmann va ampliar les seves funcions assumint també el càrrec de conseller delegat, que fins aleshores havien compartit Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols Roura.

stats