Transport
Economia 27/07/2021

L'Acco multa amb 3,6 M€ dues empreses i un directiu per la licitació de l'Aerobús

Competència confirma que TCC i Tusgsal van signar un "pacte de no competència" per adjudicar-se el servei

ARA
2 min
Un aerobús a Barcelona en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) ha sancionat amb 3,6 milions dues empreses i un directiu per acordar un "pacte de no competència" en les licitacions de l'Aerobús de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Les empreses multades són TCC i Tusgsal, que ja van rebre una sanció fa un any juntament amb dues empreses més. La multa es divideix en 2,5 milions que haurà d'abonar Tusgsal, 1,05 milions per a TCC i 39.000 euros que haurà d'ingressar un directiu d'aquesta última, Miquel Martí. A més, s'impedeix a l'AMB contractar les dues companyies durant 24 mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les pràctiques contràries a la competència s'haurien produït el 2009, quan les dues empreses van firmar un contracte que conté "un pacte de no competència". El document incloïa una clàusula segons la qual un cop extingida la concessió del servei de l’Aerobús adjudicat a Tusgsal el 2008 totes dues acudirien a la següent licitació de manera conjunta. L'Acco considera que van infringir la llei de defensa de la competència perquè era un "acord entre empreses competidores constitutiu d’un càrtel de repartiment del mercat".

A més, afegeix que l'acord "ha tingut una aplicació efectiva" a la licitació de l’AMB convocada l’any 2017, a la qual les empreses infractores van concórrer juntes a través de la UTE Tusgsal-TCC-SGMT, "tot i tenir plena capacitat i solvència per presentar-s’hi individualment". La institució remarca que el pacte "restringeix i falseja la competència", ja que "redueix la pressió competitiva" i redueix els incentius per presentar una oferta "econòmicament més avantatjosa", cosa que perjudica l'AMB i els usuaris del servei.

Ofertes fictícies

Aquestes empreses ja van ser sancionades juntament amb dues més fa un any amb 3,9 milions d'euros per part de l'Acco per falsejar la competència en la licitació de l'Aerobús entre el 2017 i el 2019. L'acord consistia a fer que l'empresa Alcoiana presentés una oferta fictícia per permetre que la UTE formada per Tusgsal, TCC i SGMT en presentés una altra de més competitiva. L'AMB va suspendre l'adjudicació per la investigació de l'Acco.

Tusgsal ja ha avisat que recorrerà la resolució perquè és "contrària a dret, desproporcionada i injusta", ja que "afecta greument la viabilitat d'una empresa d'economia social del territori, de la qual depenen més de 1.000 famílies". En un comunicat, ha assegurat que la prohibició de licitació imposada per l'Acco "podria afectar el 75% de la facturació".

stats