Economia 05/10/2017

L'Audiència de Madrid demana reobrir la investigació a Rato per blanqueig

Sosté que hi ha prou indicis per determinar que a través de diverses societats defraudava Hisenda

Júlia Manresa
2 min
Rodrigo Rato sortint de declarar als jutjats en una imatge d’arxiu.

MadridL'Audiència Provincial de Madrid ha demanat que es torni a obrir la investigació per blanqueig a l'expresident de Bankia i exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato. Tal com ha comunicat aquest dijous l'Audiència Provincial de Madrid, la sala estableix que es doni per acabada la investigació sobre el presumpte delicte de suborn a un funcionari, però demana que s'investigui el presumpte delicte per blanqueig de les societats Vivaway i Krandora, arran del recurs presentat per la UCO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els magistrats, hi ha prou indicis que podrien indicar que Rato "ha tingut societats domiciliades a l'estranger fent servir com a testaferros societats fiduciàries, sense activitat social coneguda". Segons la interlocutòria, l'objectiu últim d'aquestes societats era "defraudar la Hisenda Pública a través de l'enviament de quantitats de diners que, així, quedaven ocults". Després, aclareix, aquestes quantitats han retornat al circuït econòmic a través de transferències a altres societats.

Vistos aquests indicis, els magistrats consideren que tot plegat pot constituir un delicte de blanqueig de capitals que ha de ser investigat i, per això, ordenen al jutge instructor que practiqui les diligències d'investigació pertinents.

Per últim, quant a la formació o no d'una nova peça separada amb aquesta investigació, el tribunal entén que li correspon a l'instructor de la causa.

Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció ja va investigar Rato per blanqueig, però també per cinc delictes fiscals i per alçament de béns. Però l'informe de la UCO que origina aquesta peça assenyalava que l'expresident de Bankia va blanquejar diners mentre era president del Fons Monetari Internacional i que les seves empreses van rebre 83 milions d'euros de companyies privatitzades pel govern de José María Aznar, que després va blanquejar a través d'un entramat societari en paradisos fiscals com Panamà o Gibraltar.

A més, Rato ja va ser condemnat a quatre anys de presó per les targetes 'black' en una sentència recorreguda per les dues parts. També està imputat per la sortida a borsa de Bankia, que es va fer amb informació incorrecta, segons indica el Tribunal Suprem. I per acabar, UPyD l’ha inclòs en una querella contra Blesa pels augments de sou a Caja Madrid, perquè s’investigui la mala gestió a l’entitat.

stats