Economia 22/10/2018

Lesmes intenta calmar la irritació dels jutges amb una reunió amb la sala que ha de decidir sobre les hipoteques

Des de les 10 h que el president del Suprem està reunit amb Díez-Picazo i els sis magistrats que van avalar la polèmica sentència

Ernesto Ekaizer
2 min
Lesmes es reunirà avui a les 10 del matí amb els sis magistrats de la secció segona de la sala tercera del Suprem

MadridEl president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, està reunit des de les 10 h del matí amb la secció segona de la sala tercera del Suprem per asserenar els ànims, molt caldejats després de la decisió del president de la sala, Luis Díez-Picazo, de deixar en suspens la sentència que fa pagar als bancs l’impost sobre actes jurídics documentats que es formalitza quan es constitueix una hipoteca.

La secció segona, especialitzada a resoldre els assumptes d’impostos, està integrada per sis magistrats: Nicolás Maurandi (president), José Díaz Delgado, Ángel Aguallo, Francisco José Navarro, Jesús Cudero (ponent de la sentència) i Dimitry Berberoff, que va presentar un vot particular contra la sentència.

Hauria de ser el president de la sala, Díez-Picazo, qui presidís la reunió, però segons fonts judicials consultades per l’ARA Lesmes ha intentat reduir la tensió creada amb el comunicat de Díez-Picazo de divendres, en què va declarar que “l’enorme repercussió econòmica i social” que suposava el “gir radical” de la sentència en deixava en suspens els efectes.

Les fonts indiquen que, en privat, Lesmes reconeix que la responsabilitat de la crisi és de Díez-Picazo, que coneixia el canvi de jurisprudència que s’estava gestant i que, atesa la seva tradicional al·lèrgia a convocar el ple de 31 magistrats del Suprem, va decidir no fer-ho.

Segons aquestes fonts, va ser Lesmes qui va transmetre a Díez-Picazo que havia d’intervenir tot just fer-se pública la sentència, que dijous va provocar la caiguda en picat de les cotitzacions dels grans bancs a la borsa.

La reacció de Díez-Picazo va ser emetre un comunicat per calmar els bancs, cosa que va provocar la pujada de les entitats a la borsa en lloc de promoure discretament la reunió que finalment ha convocat Lesmes per avui.

Segons fonts jurídiques, Díez-Picazo va creure que, malgrat la coneguda orientació de la secció segona a anul·lar un article del reglament sobre l’impost de les hipoteques (el 68.2), tot estava sota control.

stats