Mònica Roca assumeix la presidència de la Cambra de Comerç amb oposició inesperada

El vicepresident de la Fundació Pimec, José María Torres, es presenta sense haver-ho anunciat però perd la votació

3 min
Mònica Roca, durant el plenari en què ha estat escollida nova presidenta de la Cambra

Mònica Roca ja és oficialment la nova presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, en substitució de Joan Canadell. Roca, la primera dona a liderar l'ens cameral, n'havia ocupat la vicepresidència des del juny del 2019. El seu nomenament al plenari d'aquest dilluns, que inicialment es preveia com un simple tràmit, s'ha vist alterat quan José María Torres, vicepresident de la Fundació Pimec i un dels vocals d'aquesta patronal a la Cambra, també ha presentat la seva candidatura. Finalment, però, Roca ha obtingut 32 vots davant de quatre de Torres, amb sis vots més en blanc.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els 31 vocals d'Eines de País, la llista independentista amb la qual es van presentar Roca i Canadell a les eleccions de fa dos anys, han fet valer la seva majoria absoluta i fins i tot han sumat un sufragi addicional als favorables a la nova presidenta.

En un discurs previ a la votació, Roca ha reivindicat la feina feta per l'actual equip dirigent de la Cambra, del qual ha dit que ha "treballat durament i aferrissada en defensa del teixit empresarial" i ha mostrat una línia continuista respecte a la presidència de Canadell.

Així mateix, ha posat en valor, en un dia com el 8 de març, poder ser la primera dona que presideix la institució.

Roca ha elogiat el seu predecessor, Joan Canadell, de qui ha dit que ha treballat "sense descans" per la Cambra i les empreses. La candidatura Eines de País, guanyadora de les eleccions camerals del maig del 2019, ja tenia previst que Canadell i Roca alternessin la presidència dos anys cadascú, però l'elecció de Canadell com a diputat de JxCat ha avançat uns mesos el relleu, que en principi s'hauria hagut de produir al juny.

En aquest sentit, Roca ha defensat la gestió de l'actual direcció de l'ens davant les acusacions de politització de la Cambra fetes per patronals com Pimec i Foment del Treball. "No hem vingut a fer la independència de Catalunya, entre altres raons perquè no és possible des de la Cambra de Comerç", ha dit. No obstant, la flamant presidenta ha distingit entre polititzar i fer política.

La presidenta ha aprofitat l'ocasió per criticat el dèficit d'inversions de l'Estat a Catalunya. "Tant si són 6.000 milions com si en són 11.000, com pot ser que no es reclami?", s'ha preguntat, ja que aquests diners –a parer seu– permetrien "salvar" moltes empreses que en l'actual context poden acabar desapareixent. "No demanar el que ens pertoca és fer política", ha afirmat, en resposta a les crítiques de les patronals.

Candidatura sorpresa de Torres

Segons fonts de la Cambra, la decisió de Torres –president de l'empresa de telecomunicacions Numintec– de presentar-se s'ha pres a l'últim moment. Ni Roca ni cap dels empleats de la institució encarregats d'organitzar el plenari en tenien constància abans de començar. No obstant, una vegada acabat el discurs de Roca, Torres ha demanat la paraula i ha anunciat que també es presentava a president.

La presentació de la candidatura de Torres, que des del juliol del 2020 és vicepresident de la fundació de la patronal Pimec, arriba pocs dies després de les eleccions en aquesta patronal, en la qual es va presentar una candidatura d'Eines de País encapçalada per Pere Barrios, vocal de la Cambra, que va perdre davant d'Antoni Cañete, candidat continuista i fins aleshores secretari general.

"Sé que no compto amb els vots", ha admès d'entrada Torres en el seu discurs, en el qual ha atacat frontalment Canadell i Roca, a qui ha acusat de polititzar la Cambra. També els ha retret no haver participat en l'acte a la seu de Seat de la setmana passada perquè, ha dit, als dirigents de l'ens cameral els interessa més boicotejar la presència del rei d'Espanya i "instrumentalitzar la Cambra" per afavorir la seva agenda política d'acord amb un "biaix ideològic". "¿És el que tenim una veritable cambra de comerç?", ha preguntat a Roca.

Per acabar, Torres també ha reclamat a Roca que no s'atorgui la representativitat dels empresaris perquè la llista d'Eines de País només va tenir uns 7.000 vots de 17.000 en les eleccions del 2019, una participació del 4% –la més elevada de la història de l'ens–, que el president de Numintec ha considerat "irrisòria". El 2019 Torres va ser el número dos de la candidatura que tenia el suport de Pimec i que estava encapçalada per l'exconseller delegat de Damm Enric Crous, que va obtenir quatre dels 40 seients en joc en els comicis.

"Celebro que el discurs amb propostes s'imposi al discurs amb menys propostes", ha contestat Roca una vegada confirmat el seu nomenament.

stats