La Lliga dona llum verda a l'aval de Joan Laporta per ser president del Barça

Jaume Roures s'afegeix a l'aportació de José Elías per garantir la fiança de 124,6 milions d'euros

Xavi Hernández Navarro i Martí Molina
4 min
Joan Laporta amb la seva candidatura la nit electoral

BarcelonaNou dies després d'haver guanyat les eleccions del Barça, Joan Laporta ha pogut tancar finalment l'aval de 124,6 milions d’euros per prendre possessió del càrrec. L'entrada en escena de José Elías, el president d'Audax Renovables, avançada diumenge per l'ARA, va permetre desencallar un punt clau que ha posat en risc fins i tot la investidura del president electe. Finalment s'ha arribat a temps. Dimarts a la tarda es va poder formalitzar l'aval i, durant el vespre, es va rubricar tota la paperassa. L'últim pas ja s'ha completat. Després d'analitzar la documentació, la Lliga ha donat el vistiplau perquè Laporta sigui investit aquest dimecres al Camp Nou.

La fotografia de Laporta i José Elías, feta al despatx professional del president electe del Barça, allunyava els fantasmes que parlaven d'una repetició electoral. No ha sigut fàcil perquè, malgrat un pacte inicial, les negociacions entre els dos es van arribar a trencar dilluns a la nit. Finalment les converses es van reconduir a temps. Elías, que posarà els diners per avalar –uns 40 milions– no serà a la junta, ja que no té l'antiguitat necessària de cinc anys. Amb tot, al seu lloc sí que hi entrarà Eduard Romeu, que ocuparà la plaça que va deixar vacant Jaume Giró quan, com va avançar l'ARA, va renunciar per sorpresa a entrar a la junta sis dies després de les eleccions. Romeu serà vicepresident segon, l'encarregat de la parcel·la econòmica. La vicepresidència primera serà per a Rafael Yuste, home de la màxima confiança de Laporta i titular de l'àrea esportiva.

Qui també ha estat decisiu per a l'aval és Jaume Roures. El soci i cofundador del grup Mediapro hauria aportat uns 30 milions per ajudar Laporta a ser investit. La notícia, avançada per Expansión i confirmada per l'ARA, és clau perquè Tebas, el president de la Lliga, doni llum verda a l'estructura de l'aval, tot i que fonts properes a Roures asseguren que la seva aportació és inferior als 30 milions. També matisen que l'aportació es fa des d'una societat anomenada Orpheus Media.

Últim dia d'infart

Les últimes hores han sigut frenètiques. La nova directiva es va posar en contacte amb molts empresaris per intentar que entressin al club a canvi de contribuir a l'aval –també alguns, coneixent la situació, van trucar a l'equip de Laporta per oferir-se–. Poques converses van fructificar, però van ser suficients per aconseguir l'objectiu de la nova junta. A banda de Romeu, també formarà part de la directiva Joan Soler, president del CF Vilafranca, i dos directius més –a l'espera de confirmació, un d'ells hauria d'estar vinculat a Roures–. Els noms es donaran a conèixer dimecres durant la presa de possessió, tot i que RAC1 ja els avança: Cisco Pujol, que igual que Soler anava a la precandidatura de Jordi Farré; Àngel Riudalbàs i Jordi Oliver. A nivell legal, els membres de la junta que no formaven part de la llista electoral podran exercir el seu càrrec sense problemes, però hauran de ser ratificats a la pròxima assemblea.

Dimarts a la tarda, els nous membres de la directiva rebien el vistiplau del Banc Sabadell, l'entitat bancària que ha acabat preparant l'aval. Però s'esgotava el termini i calia córrer. Els avaladors s'afanyaven a fer arribar tota la documentació a la notaria, que va treballar fins ben entrada la nit per tenir-ho tot preparat. A les vuit del vespre, Laporta sortia del seu despatx per anar a firmar. I posteriorment ho feien els altres membres de l'equip. També hi eren empresaris que haurien ajudat a completar l'aval –en un percentatge minoritari– sense entrar a la directiva, i que a canvi rebrien una compensació econòmica. Tot plegat s'allargava fins passada la mitjanit. Tant és així que els directius i representants legals van sortir de la notaria on es van signar els documents a les tres de la matinada. Abans, i un cop rubricada la documentació, Laporta i els seus van cantar a ple pulmó l'himne del Barça per celebrar que havien obtingut a temps els avals necessaris.

Va ser una lluita contrarellotge. Laporta havia demanat, tant a Carles Tusquets –president de la junta gestora del Barça– com a la Lliga, una pròrroga per poder tenir més temps per preparar l'aval. Una proposta que va ser denegada per les dues parts. El cas és que, segons la normativa, la Lliga necessita 24 hores per validar un aval i el termini per prendre possessió –segons els Estatuts– expira avui dimecres. Tancar l'aval a última hora tenia un risc afegit: que hi hagués algun defecte de forma en algun dels documents. Tot i això, la Lliga ja ha validat la fiança sense necessitar més d'un matí per comprovar que tot estava correcte.

Més problemes del compte

Els problemes per aconseguir l'aval es van accentuar amb la sortida inesperada de Jaume Giró només sis dies després de les eleccions –oficialment, "per motius laborals"–. El gran escull és que el Banc Sabadell ha estat extremadament prudent tenint en compte la situació econòmica del Barça. Això, i que els directius que inicialment formaven part del projecte tan sols podien reunir 50 milions en patrimoni personal. A més, i segons El Confidencial, no acceptava com a garantia les accions en empreses que operen a borsa. Per tant, calia buscar vies alternatives. I una d'aquestes passava per un fons nord-americà que garantia els 70 milions. Això sí, a canvi d'uns interessos altíssims –rondant els 6 milions anuals–. "Hem d'intentar evitar els americans", era la consigna que corria entre els membres de la candidatura. Al final, aquesta opció d'emergència, encarnada per la societat HPS Partners, no s'ha hagut de fer servir.

De totes maneres, no tots els membres de la directiva veien amb bons ulls les condicions de l'aval que s'ha acabat signant amb el Sabadell, i van explorar alternatives. Però ja no quedava temps material per aconseguir cap altre acord. Gairebé cinc mesos després, amb més intriga del compte, el Barça tancarà aquest dimecres el període d'interinitat i Joan Laporta serà a tots els efectes el nou president de l'entitat.

stats