MOTOGP
Esports 26/10/2015

Biaggi, Gibernau i Stoner: les altres maniobres polèmiques de Rossi a la pista

L'incident entre Rossi i Márquez a Sepang no és el primer que protagonitza el nou cops campió del món

Nuria García
3 min
Rossi ha relliscat i s'ha endut pel davant Stoner.

Barcelona"No havia vist mai res semblant", deia aquest diumenge un Marc Márquez seriós, després de veure com Valentino Rossi, que havia estat el seu ídol quan era petit, amb una maniobra polèmica el feia fora de la pista. Però sí que durant els Mundials hi ha hagut maniobres similars, i algunes de protagonitzades pel mateix campió italià.

Rossi, sancionat pel polèmic incident amb Márquez a Sepang

Biaggi: botifarres i cops de puny

El primer 'enemic' de l'italià va ser Max Biaggi. Tot i que fins al 2001 no van lluitar a la pista, la seva rivalitat venia de lluny. Quan Rossi estava a 125 cc i Biaggi a 250 cc, Rossi es va riure de la relació que el seu compatriota tenia amb la model Naomi Campbell, cosa que a Biaggi no li va agradar gens. Quan es van trobar a la pista, a 500 cc, la relació es va encendre.

La primera picabaralla que van tenir va ser a Suzuka 2001, quan després d'una lluita en què Biaggi no va jugar del tot net –va empènyer Rossi amb el colze fora de la pista–, 'Il Dottore' el va superar i li va fer una botifarra. La premsa italiana va reaccionar i va equiparar la maniobra de Biaggi amb el gest de Rossi, cosa que el de Tavullia no va entendre. "La maniobra em podria haver fet caure quan rodava a 200 km/h", deia Rossi, mentre Biaggi es defensava dient que ell havia hagut de treure el colze per evitar que els manillars de les dues motos s'enganxessin, perquè Rossi se li havia apropat perillosament a la pista.

Aquell mateix 2001, els dos es van enganxar a cops de puny abans de pujar al podi de Montmeló. Tot i que Direcció de Cursa va estudiar el seu comportament, va decidir no sancionar-los, però els va demanar que aquell incident no es repetís.

Gibernau: l'últim revolt de Jerez

La rivalitat entre Valentino Rossi i Sete Gibernau va començar abans de la cursa de Qatar 2004. Els mecànics de Rossi, la nit de dissabte, van cremar roda amb una 'scooter' just al lloc de la graella de sortida des d'on havia de sortir l'italià, per beneficiar-lo en l'adherència. Els comissaris el van sancionar i el van enviar al fons de la graella. Malgrat que Gibernau va dir que ell no s'havia xivat, que havia estat el seu equip qui s'havia queixat, per a Rossi, Sete va ser el culpable.

La tensió va anar creixent, i a Jerez 2005, en l'últim revolt, Rossi va fer fora Gibernau, que va haver de trepitjar la grava i va salvar la caiguda per acabar segon.

"Vam arribar a ser bons amics", reconeixia el pilot català. I és que Sete Gibernau i Valentino Rossi van passar de sortir de festa plegats a no parlar-se quan es trobaven al pàdoc.

Stoner: "La teva ambició supera el teu talent"

El primer xoc entre els dos va arribar a Laguna Seca, l'any 2008, quan l'italià va avançar l'australià per la terra al revolt conegut com el tirabuixó –la mateixa maniobra que Márquez va fer sobre Rossi anys més tard–. Més endavant, a Jerez 2011, Rossi va entrar passat en un revolt i va superar Stoner, però va perdre el control de la Ducati i va acabar tirant a terra l'australià. Rossi va poder seguir, va remuntar i va sumar 11 punts. Quan l'italià va apropar-se al box de Stoner per demanar-li disculpes, Stoner li va etzibar: "La teva ambició supera el teu talent".

stats