Monarquies europees

Joan Carles i Felip VI es retroben a Windsor

La Corona britànica ha acollit la commemoració de la mort de Constantí a la capella de Saint George

4 min
Letícia, Sofia, Joan Carles i Felip VI a Windsor

BarcelonaLa cara paga, però la litúrgia dels actes oficials mana. En els últims mesos la família reial espanyola ha protagonitzat una sèrie d'equilibrismes de tensions i egos, però aquesta vegada tots plegats han fet un esforç per retrobar-se: Felip VI ha assistit a la commemoració de l'últim rei de Grècia, Constantí, on s'ha trobat amb el seu pare, amb qui no es veia des del novembre. Si bé per uns ha estat un moment d'unió, pels britànics ha estat un acte farcit d'excepcions i absències. Previsiblement, el rei Carles III no ha assistit a la commemoració, ja que segueix en tractament pel càncer que pateix, però la sorpresa del dia l'ha donat el príncep Guillem, que una hora abans de la cerimònia ha anunciat que per "motius personals" no podria presidir l'acte.

El retrobament de la família reial espanyola ha tingut un escenari poc habitual: la capella de Saint George de Windsor. Ha estat al castell londinenc on s'ha commemorat la mort de Constantí, ocorreguda el gener de l'any passat, i on s'han aplegat les famílies reials europees més destacades. Inevitablement i amb un protagonisme rellevant, la família reial espanyola ha salvat les esquerdes internes i ha desplegat una imatge d'unitat. El moment àlgid l'han protagonitzat el rei i l'emèrit, en el moment que Joan Carles ha sortit de l'acte de bracet del seu fill, una imatge que no es veia des de feia anys.

Felip, Letícia i Joan Carles a tercera fila a la capella de Windsor.

L'alineació ha estat completa: els quatre reis, les infantes i Juan Urdangarín, fill de Cristina. El motiu ho requeria. Constantí, que va ser l'últim rei de Grècia, encara que només va exercir durant tres anys, era un dels enllaços monàrquics que vinculava la família reial espanyola amb la britànica. Constantí era el germà petit de Sofia i el padrí de Guillem, el futur rei d'Anglaterra. Precisament ha estat el vincle amb la casa dels Windsor el que ha fet que la Corona anglesa s'oferís a cedir el temple per a la celebració de l'acte.

La cerimònia ha estat organitzada per Pau de Grècia, cap de la casa reial grega i príncep, si bé ja no exerceix com a pretendent de la Corona grega. Un dels requisits concretats pel fill de Constantí era el codi de vestimenta: roba negra o blau marí. Si bé la gran majoria dels assistents han complert amb la premissa, Elena ha decidit tirar pel dret. La primogènita s'ha presentat amb uns pantalons de quadres vermells i blaus amb fons beix, precisament els mateixos que va portar fa una setmana als premis de la Peña Taurina Las Meninas.

Felip i Letícia a la commemoració de la mort de Constantí.
Elena, Cristina i Juan a la commemoració de la mort de Constantí.

Situacions familiars complicades

Pare i fill estan acostumats a veure's d'enterrament a enterrament des que l'emèrit viu a Abu Dhabi. La cerimònia de la mort d'Elisabet II, el setembre del 2022, i l'enterrament de Constantí, el gener passat, han estat les trobades públiques més notòries. Ara bé, l'última vegada que van encaixar les mans com aquest dimarts va ser a Madrid, quan l'emèrit va visitar el país que un dia va regnar amb motiu de l'aniversari de la seva filla Elena. El dinar familiar va tenir lloc pocs dies després de la filtració dels missatges de Jaime del Burgo i la presumpta infidelitat de Letícia, fet que va forçar la presència dels reis.

Andreu de York i Sarah Ferguson.
La reina Camil·la presidint la commemoració de la mort de Constantí.
Família reial de Grècia.

Però si bé l’assistència dels Borbons de manera completa ha estat una sorpresa, també ho han estat les absències de la Corona britànica. El rei d'Anglaterra no ha pogut assistir a l'acte per la baixa per càncer que l'ha apartat de l'agenda oficial en l'últim mes. Una absència previsible. La que ningú podia preveure és la del príncep Guillem, que justament havia de presidir l'acte. Però una hora abans de l'inici de la cerimònia, el Palau de Kensington ha difós un comunicat en el qual s'excusa la no assistència del príncep per "motius personals", fet que ha obligat la reina consort, Camil·la, a presidir l'acte. Tampoc hi ha sigut per baixa mèdica la dona de Guillem, Kate Middleton, que des de finals de gener es recupera d'una intervenció abdominal. Qui sí que hi ha assistit ha estat el príncep Andreu, amb la seva filla Beatriu, i Sarah Ferguson, encara duquessa de York, així com la família reial de Grècia, i altres representants monàrquics.

stats