Migració

Una nena de dos anys mor en un naufragi a Lampedusa, que rep mil migrants en un sol dia

Des de principis d'any han arribat a les costes italianes un total de 150.000 migrants, un 60% més que l'any passat

ARA
2 min
Un vaixell pesquer ple de migrants que ha arribat a l'illa italiana de Lampedusa.

BarcelonaL'arribada de migrants a Lampedusa no s'atura, ni tampoc les tragèdies. La matinada d'aquest dimarts ha mort una nena de menys de dos anys en el naufragi de la pastera en què viatjava amb la seva mare, i vuit persones més encara estan desaparegudes, entre les quals almenys dues criatures, segons han explicat a la policia els supervivents. En només 24 hores, l'illa italiana ha rebut més de mil migrants, dels quals gairebé 600 viatjaven amuntegats en un vaixell pesquer que aquest dimarts al matí ha estat localitzat i escortat per la guàrdia costanera italiana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la barcassa que ha naufragat hi viatjaven una cinquantena de migrants, originaris de Costa de Marfil, Burkina Faso, Guinea Bissau, Guinea Conakry i Mali. Les autoritats italianes han pogut rescatar-ne 42 a la costa nord de l'illa, a Capo Ponente, i dos joves més han sigut rescatats per uns pescadors. La nena d'un any i vuit mesos ha mort poc abans d'arribar a port, en una de les embarcacions de la guàrdia costanera.

Els treballadors de la Creu Roja han rebut els supervivents i aquest dimarts han fet els primers operatius d'acollida. Segons els mitjans italians, les autoritats han iniciat el trasllat de diversos grups a Porto Empedocle, a Sicília. "La notícia de la mort d'una nena de dos anys és més tràgica que mai, especialment avui que és el dia dels drets de l'infant", ha declarat la vicepresidenta de la Creu Roja italiana, Debora Diodati.

Poc després del naufragi, un vaixell pesquer, carregat amb 576 migrants originaris d'Egipte, Síria, l'Iraq, el Marroc, el Pakistan i Bangladesh, ha desembarcat a Lampedusa després d'haver salpat diumenge de Líbia. En total, en 24 hores s'han produït dotze desembarcaments a l'illa italiana, segons l'agència Efe.

Creixement del 60%

Segons les últimes dades del ministeri de l'Interior italià, publicades aquest dilluns, des de principis d'any han arribat a les costes del país pràcticament 150.000 migrants, un 60% més que en el mateix període de l'any passat. El centre d'acollida de Lampedusa –illa on viuen uns 7.000 habitants– té capacitat per a 900 migrants i aquestes arribades, que fa mesos que es repeteixen, el deixen en situació de col·lapse.

Al setembre, les autoritats locals van declarar l'estat d'emergència a l'illa per demanar ajuda al govern central, que lidera la primera ministra Giorgia Meloni, i l'endemà, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va viatjar a Lampedusa per anunciar un pla d'acció per frenar la immigració irregular i compartir la gestió dels fluxos migratoris entre la resta de països europeus. Entre les mesures que Itàlia preveu per gestionar els grans fluxos de migrants hi ha també la transferència a Albània, on construirà centres d'identificació i acollida d'immigrants per a les persones que vulguin entrar a Europa i siguin rescatades per equips de salvament italians al Mediterrani. 

Segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), aquest any s'han comptabilitzat gairebé 2.200 persones que han mort o han desaparegut en l'intent d'arribar a Itàlia o Malta des del nord d'Àfrica, en una de les rutes migratòries més perilloses del món.

stats