Ucraïna reivindica un atac a una base militar russa i assegura que ha destruït sis avions de combat

Rússia admet un atac massiu amb drons a la regió fronterera de Rostov però no confirma el bombardeig a la base aèria

3 min
Els bombers treballen per extingir un incendi després que les defenses aèries van abatre un suposat dron ucraïnès, a Kursk, aquest dijous.

BarcelonaL'exèrcit ucraïnès i el servei de seguretat (SBU) han reivindicat un atac aquest divendres a la nit a una base militar russa a Morózovsk, a la regió de Rostov, fronterera amb Ucraïna, en el qual asseguren que han destruït sis avions de combat i n'han deixat vuit més de malmesos. L'agència Associated Press també ha informat que, segons oficials ucraïnesos, ha provocat 20 baixes entre el personal de la base, entre morts i ferits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que Rússia no ha confirmat l'atac a la base aèria, sí que ha informat d'un atac massiu amb drons ucraïnesos durant la nit. El governador de Rostov, Vasili Golubev, ha detallat que les defenses aèries russes han abatut 53 drons ucraïnesos, la gran majoria a la seva regió.

Énguels

RÚSSIA

UCRAÏNA

Txàssiv Iar

Morózovsk

DONBÀS

UCRAÏNA

Vodiane

Combats

Atacs amb drons

Territori ocupat per

Rússia abans del

24/2/2022

mar d’Azov

CRIMEA

Presència de

tropes russes

100 km

Combats

Atacs amb drons

Territori ocupat per

Rússia abans del

24/2/2022

Presència de

tropes russes

Énguels

RÚSSIA

UCRAÏNA

Txàssiv Iar

Morózovsk

DONBÀS

Vodiane

mar d’Azov

Combats

Atacs amb drons

Territori ocupat per

Rússia abans del

24/2/2022

Énguels

Presència de

tropes russes

RÚSSIA

UCRAÏNA

Txàssiv Iar

Morózovsk

DONBÀS

Vodiane

mar d’Azov

Segons l'analista de fonts obertes (OSINT, en anglès) MT Anderson, citat pel mitjà ucraïnès Euromaidan Press, diverses imatges de satèl·lit preses aquest dijous mostren que a la base de Morózovsk hi havia fins a 30 avions, la majoria caçabombarders del model Su-34. Segons les fonts ucraïneses que han informat de l'atac a diversos mitjans, també hi havia caces Su-27. Aquests avions de combat s'utilitzen per llançar bombes sobre posicions militars ucraïneses i ciutats de primera línia de front, segons han concretat fonts ucraïneses a The Kyiv Independent, que detalla que cada un d'aquests avions té un cost d'uns 32 milions d'euros.

Segons Radio Liberty, diversos testimonis de la zona de Morózovsk han informat que han vist caure nombrosos drons i més de 60 explosions. Els aparells ucraïnesos no tripulats també han atacat la ciutat d'Engels, a la regió de Saratov, on també hi ha ubicada una base aèria militar. Segons el governador regional, Roman Busargin, tots els drons han sigut abatuts i no s'han produït víctimes ni danys a les infraestructures.

Al març, mitjans ucraïnesos ja van informar d'un atac en aquesta base i van assegurar que s'havia aconseguit "impactar contra objectius", sense especificar quins. Citant imatges de satèl·lit, Radio Free Europe/Radio Liberty va dir que hi havia 11 avions militars russos en el moment de l'atac, inclosos sis Tu-95 i tres Tu-160.

Els drons, crucials per a Ucraïna

Ucraïna ha intensificat els seus atacs amb drons a territori rus les últimes setmanes, centrant-se sobretot en les refineries de petroli, tot i les advertències dels Estats Units, que tenen por que això faci apujar els preus dels combustibles. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va admetre en una entrevista la setmana passada a The Washington Post que el govern de Joe Biden, el seu principal aliat, li ha cridat l'atenció en aquest sentit. "La reacció dels Estats Units no és positiva respecte a això", va afirmar, però també va dir que Washington no pot limitar el desplegament d'Ucraïna de les seves pròpies armes de fabricació pròpia.

La producció de drons és un dels focus d'atenció de l'exèrcit ucraïnès per guanyar iniciativa en la guerra en un moment de dificultats d'accés a la munició necessària. Un alt funcionari del govern va dir a l'agència Reuters a principis d'any que Ucraïna espera produir milers de drons de llarg abast durant aquest any com a part d'un programa de defensa prioritari en la seva guerra amb Rússia. Els drons estan sent crucials, per exemple, en la guerra naval i han permès a Kíiv apuntar-se les poques victòries dels últims mesos.

Tensions a l'est d'Ucraïna

Al camp de batalla, les forces ucraïneses intenten impedir l'avenç dels soldats russos a la regió de Donetsk. Des que van capturar la ciutat d'Avdíivka al febrer, les tropes de Putin proven de guanyar terreny a l'est d'Ucraïna aprofitant l'escassetat d'obusos d'artilleria de l'exèrcit de Kíiv. Aquest divendres, el ministeri de Defensa rus ha assegurat que les seves tropes han pres el control de Vodyane, a Donetsk.

A més, l'agència estatal RIA ha informat, citant un oficial rus, que l'exèrcit rus ja està lluitant als afores de Txàssiv Iar, a prop de Bakhmut, una posició militar important per a les forces ucraïneses a Donetsk. Les autoritats ucraïneses admeten que hi està havent combats a la zona, però neguen que els soldats russos hagin entrat a la ciutat. "La situació és molt difícil, la lluita continua, però no són allà", ha dit Andriy Zadubinnyi, portaveu del comandament de l'est del país a Reuters.

stats