L’agència de control nuclear de l'ONU visita Ucraïna per garantir la seguretat de les centrals

L'organisme ofereix assistència tècnica urgent per reduir el perill d'un accident

2 min
El director de l'AIEA en una conferència de premsa el passat 4 de març, després que les tropes russes entressin a la central de Zaporíjia

El director general de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, ha arribat a Ucraïna per reunir-se amb el govern del país i oferir-li assistència tècnica urgent per garantir la seguretat de les instal·lacions nuclears. "El conflicte militar està posant en perill, sense precedents, les centrals nuclears d'Ucraïna i altres instal·lacions amb material radioactiu. Hem de prendre mesures urgents per assegurar-nos que puguin continuar funcionant de manera segura i reduir el risc d'un accident nuclear que pugui tenir un impacte greu sobre la salut i el medi ambient tant a Ucraïna com més enllà", ha dit Grossi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Grossi visitarà una de les centrals ucraïneses aquesta setmana. L’AIEA oferirà suport al govern ucraïnès en forma d’assessorament tècnic i també inclourà l’enviament d’experts de l’agència i de material d’emergència de seguretat i monitoratge.

"No ens podem permetre perdre més temps"

Ucraïna, que té un dels programes nuclears més grans d’Europa, havia sol·licitat l'ajuda. “No ens podem permetre perdre més temps”, ha comunicat l’agència, que en el seu missatge afegeix que la guerra està "causant un patiment i una destrucció humans inimaginables": "L'experiència i les capacitats de l'AIEA són necessàries per evitar que condueixi també a un accident nuclear".

L’antiga central de Txernòbil va ser un dels primers objectius de l’exèrcit rus, que la va ocupar i va prendre com a ostatges els treballadors. La central ha estat en alerta constant per la possibilitat que els combats a la zona poguessin afectar les instal·lacions, i també per un tall en el subministrament elèctric que va afectar el funcionament dels sistemes de refrigeració. Però no és l'única: els russos també van prendre la central de Zaporíjia, la més gran d’Europa, situada al sud-est del país.

stats