Mèdia 07/11/2013

Mor als 98 anys Francina Boris, la primera veu de Ràdio Girona

La locutora, un referent en la difusió de la sardana i la cultura popular, va fer la salutació inicial de l'emissora, l'any 1933: "Aquí EAJ-38 Ràdio Girona. Amics volem que escolteu aquesta emissora. Ara tenim una veu"

Ara
2 min

BarcelonaLa veu de Francina Boris, un dels referents de la ràdio de Catalunya, s'ha apagat per sempre aquest dijous a Girona. Més coneguda com a Paquita Boris, la locutora tenia 98 anys i era un referent en la difusió de la sardana i de la cultura popular. Boris va passar a la història pel seu paper pioner en la ràdio en català, impulsant el programa 'Nostra Dansa' els anys 50, que va presentar a Ràdio Girona fins fa deu anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Francina Boris tenia 18 anys quan, l'any 1933, va néixer Ràdio Girona, aleshores filial de Ràdio Associació de Catalunya. Ella en seria la primera veu de l'emissora: "Aquí Ràdio Girona. Aquí EAJ-38 Ràdio Girona. Amics volem que escolteu aquesta emissora. Ara tenim una veu", van ser les seves primeres paraules. Mesos després es traslladaria a l'emissora de Barcelona, on va treballar fins al final de la Guerra Civil. Durant el conflicte bèl·lic ella era una de les encarregades de llegir els butlletins de guerra des del Palau de la Generalitat. "Quan queien les bombes els únics que teníem prohibit baixar al refugi érem els locutors", explicava.

El 1942, quan les noves autoritats franquistes van aixecar el càstig als locutors republicans, Francina Boris va tornar a Ràdio Girona. Des de la dècada dels 50 i fins ben entrada la primera dècada del 2000, Francina Boris va presentar el programa setmanal de sardanes 'Nostra dansa', cada diumenge. També va presentar 'Les hores de l'amistat' i 'Salvem la natura'.

Mascarell en destaca el compromís

En el seu comunicat de condol, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat "el compromís de Francina Boris amb la cultura i la llengua catalana. Va ser una pionera, una personalitat clau que, en un període especialment difícil, va fer els primers passos per incorporar la llengua catalana als mitjans de comunicació des del rigor professional i la constància a través dels seus programes, singularment de 'Nostra Dansa' en els anys 40".

El conseller ha remarcat el paper de Francina Boris com a "gran difusora de la cultura popular catalana. La seva mort és una trista notícia pel món sardanista, i suposa la pèrdua d'un referent molt estimat pels amants de la nostra dansa".

stats