TELEVISIÓ
Mèdia 07/12/2016

TVE esquiva la llei i s’alia de nou amb José Luis Moreno

La cadena i el productor preparen ‘Reinas’, una sèrie rodada en anglès i amb 12 milions de pressupost

Albert Castellví Roca
3 min
Les actrius britàniques Olivia Chenery (esquerra) i Rebecca Scott caracteritzades com a Maria Stuart d’Escòcia i Elisabet I d’Anglaterra per a la sèrie Reinas.

BarcelonaUn any i mig després del polèmic -i fugaç- espai de varietats La Alfombra Roja Palace, José Luis Moreno ja torna a treballar per a Televisió Espanyola. La cadena pública s’ha aliat amb el productor madrileny per tirar endavant una nova sèrie que s’allunya del to de comèdia a què Moreno té acostumats els espectadors, amb títols com Escenas de matrimonio o Las chicas de oro. Es tracta de Reinas, un drama històric sobre Elisabet I d’Anglaterra i la seva cosina i rival Maria I d’Escòcia -coneguda com a Maria Stuart-, dues monarques que van regnar a la Gran Bretanya a finals del segle XVI.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Més enllà del sorprenent canvi de to de Moreno i del fet que TVE torni a confiar-hi després de les crítiques rebudes per les seves últimes aportacions a la cadena -el gener del 2015, per exemple, hi va produir un especial per a la nit de Reis que no va agradar a l’aleshores director, José Ramón Díez, que ho va admetre públicament-, sobta que la televisió pública hagi signat un contracte amb algú que deu més de 3,4 milions d’euros a Hisenda. De fet, la llei impedeix a TVE, igual que a qualsevol altra empresa pública, tancar acords amb persones o organitzacions que no estiguin “al corrent en el compliment de les obligacions tributàries”. Les dues parts, però, han trobat una manera d’esquivar aquest obstacle.

Segons la llista de morosos que l’Agència Tributària va publicar el juny passat, entre les empreses que deuen més d’un milió d’euros a l’erari públic hi ha dues productores de José Luis Moreno: Alba Adriática, amb un deute d’1.552.723,64 euros, i Kultuperalia, a la qual se li reclamen 1.891.661,56 euros. A l’hora de produir Reinas, però, el ventríloc ha recorregut a una altra de les seves empreses, Crystal Forest, que està en paus amb Hisenda. Per distanciar-se més de la polèmica, TVE obvia el nom d’aquesta productora en els seus comunicats sobre la sèrie, i cita només la britànica Indiana Pictures, que també s’ha sumat al projecte. “La producció s’ha contractat amb Indiana Pictures. El José Luis n’és el creador i el director. No s’ha incomplert la llei”, va assegurar fa uns dies, en aquest sentit, el director de ficció de TVE, Fernando López Puig, en presentar la sèrie al festival MiM -un acte en el qual va estar acompanyat per Moreno-. Malgrat això, el nom de Crystal Forest apareix als títols de crèdit de la ficció, i és citat també pels actors i tècnics que hi han participat en els seus currículms penjats a la xarxa.

Vocació internacional

Malgrat que el creador de la sèrie és José Luis Moreno i que l’estrena serà a TVE, Reinas s’ha rodat íntegrament en anglès, perquè es tracta d’una producció amb “vocació internacional”, diu la cadena. Segons López Puig, d’aquesta manera es fa realitat una idea que corria pels despatxos de la pública des de fa temps: produir continguts “que funcionin a escala nacional” però que neixin amb la intenció de ser exportats. I de moment la proposta està tenint èxit: segons Moreno fins a 24 cadenes estrangeres ja s’han interessat formalment per emetre Reinas, entre les quals hi ha la BBC britànica i la televisió pública russa.

La ficció constarà de sis capítols d’una hora, amb un pressupost d’1,8 milions de lliures per episodi, és a dir, més de 12 milions d’euros en total. Això la converteix, segons Moreno, en la sèrie més cara que s’està produint actualment a Europa. Els papers principals els interpretaran Olivia Chenery (Maria Stuart), Rebecca Scott (Elisabet I) i Adrián Castiñeiras (Felip II de Castella), però malgrat que el repartiment és internacional TVE subratlla que l’equip tècnic és espanyol. El rodatge va tenir lloc entre l’estiu i la tardor en diversos escenaris naturals d’Espanya i d’Escòcia, i l’estrena està prevista per a principis d’any.

stats