18/11/2022

Mastodon per a l’endemà de la mort de Twitter

2 min
Imatge de Mastodon i Twitter a la pantalla del smartphone. Diari ARA, Víctor Cabo.

Després d’una etapa inicial centrada en la web, la presència digital de moltes empreses i organitzacions s’ha desplaçat a les xarxes anomenades socials. Però Twitter, Instagram i TikTok són sobretot aparadors més o menys concorreguts on mostrar allò que s’ofereix, sigui informació, doctrina o mercaderies. Per sort, l’autodestrucció de Twitter engegada per Elon Musk en els últims dies ofereix una gran oportunitat per recuperar l’esperit de comunitat dels vells temps d’internet.

En espera d’esdeveniments, una bona part dels usuaris de Twitter s’estan refugiant a Mastodon, un servei descentralitzat de microblogs. Més enllà del seu paper d’alternativa a Twitter per a usuaris individuals, que s’inscriuen en algun dels milers de servidors interconnectats existents, Mastodon té diverses característiques que el fan ideal per a organitzacions que aspiren a aglutinar un col·lectiu: en ser de programari lliure, poden activar un servidor propi sota la seva marca, de manera que tots els usuaris que s’hi donin d’alta la incorporaran al seu identificador personal, com a mostra d’afinitat. A més, una de les vistes de continguts disponibles a totes les aplicacions de Mastodon mostra exclusivament els missatges publicats en el mateix servidor de l’usuari, que es transforma en un grup restringit de conversa; l’administrador del servidor té l’última paraula sobre qui pot accedir-hi i què s’hi pot dir, i, finalment, cada servidor es pot federar a voluntat amb la xarxa Mastodon global, de manera que els usuaris locals tenen una finestra al món. El resultat és una barreja de Twitter i un grup de WhatsApp o Telegram.

Així, seria estrany que mitjans de comunicació i partits polítics deixessin passar l’ocasió de fomentar les altes a Mastodon oferint adreces com @lector123@diariXYZ o @ciutada456@partitABC, respectivament, en comptes de continuar rendits com fins ara a plataformes privades i privatives que no controlen.

stats