Política 04/07/2017

Munté assegura que el Govern està "al costat" de Puigdemont i manté el "compromís" de celebrar el referèndum

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern assegura que l'executiu "no tem" que hi hagi més consellers que puguin ser cessats per tenir dubtes sobre l'1-O

Mireia Esteve
2 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, ha descartat el full de ruta proposat pel president valencià de tornar a l'Estatut. / ACN

BarcelonaEl Govern tanca files amb la decisió que ahir va prendre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de cessar el fins ara conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Així ho ha expressat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu de cada dimarts. Munté ha defensat que tots els membres del Govern estan "al costat" de Puigdemont i mantenen el "compromís" per tirar endavant el referèndum. "Tots els consellers estem conjurats per continuar treballant per tirar endavant el mandat parlamentari", ha assegurat. La portaveu del Govern, a més, ha volgut deixar clar que l'executiu català "no tem" que hi hagi més consellers que puguin ser cessats per tenir dubtes sobre el referèndum de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la portaveu de l'executiu català ha assegurat que la decisió que ha pres Puigdemont "no ha sigut senzilla", ha explicat que es basa en la "confiança". En aquest sentit, ha volgut deixar clar que el cessament de Baiget "no té a veure amb cap discrepància", perquè considera que les diferències ideològiques no són un problema en aquest Govern, sinó que qualsevol membre "té llibertat absoluta" per expressar el que pensi, ha dit. De fet, Munté ha emmarcat la decisió de Puigdemont en la "potestat" que té el president de la Generalitat de "cessar i nomenar consellers".

Santi Vila ha assumit la cartera d'Empresa i Coneixement oficialment aquest matí en un acte al Palau de la Generalitat. Aquest dilluns, Carles Puigdemont va cessar Jordi Baiget pels seus dubtes sobre el referèndum de l'1-O. Baiget va afirmar, en una entrevista a 'El Punt Avui': "L’Estat té tanta força que probablement no podrem fer el referèndum". Ara, Vila assumirà la cartera que deixa el fins ara titular d'Empresa i Lluís Puig assumirà aquest dimecres la conselleria de Cultura, tal com ha anunciat aquest dimarts la mateixa Munté.

La carta als ajuntaments demostra la "impotència" de l'Estat

Munté també ha valorat la carta que el govern espanyol ha enviat als ajuntaments per advertir-los que han d'obeir la legalitat vigent. Per la portaveu de l'executiu, la missiva representa la "incapacitat i impotència del govern espanyol" davant el món local, que considera que sempre ha estat vinculat als "drets de les persones com al dret a vot". De fet, Munté ha constatat que el plantejament del referèndum que defensa el Govern té el suport també "d'una majoria social del món local".

De moment, el diàleg amb l'Estat és en un cul-de-sac i la consellera de la Presidència ho ha tornat a evidenciar quan ha explicat que la carta que va rebre Puigdemont la setmana passada de la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor, demostra que l'Estat ha tornat "a la casella de sortida". Segons Munté, però, el Govern no preveu tornar enrere i assegura que "no serà possible" que Puigdemont comparegui al Congrés perquè no s'han acceptat les condicions que demanava: un debat sense votació.

stats