Política 27/11/2017

Puigdemont allunya el fantasma de l’euroescepticisme

El president reivindica el caràcter “europeista” del catalanisme

Gerard Pruna
3 min
Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les

BarcelonaCarles Puigdemont va intentar ahir tancar la polèmica que ell mateix havia obert el dia abans. Després de plantejar en una entrevista al canal públic israelià Canal 1Kan la conveniència de consultar la ciutadania sobre la pertinença de Catalunya a la Unió Europea, el president de la Generalitat va sortir ahir al pas dels que l’acusaven de flirtejar amb l’euroescepticisme. En dos apunts al seu perfil de Twitter, Puigdemont va reivindicar el caràcter “indubtablement europeista” del catalanisme. “Sempre ho ha sigut, ho és i ho seguirà sent”, va afirmar. El president provava així de redirigir l’impacte de la seva proposta de referèndum sobre la continuïtat de Catalunya a la UE, i centrava el seu missatge a qüestionar no tant la Unió com el seu funcionament actual. Per això va fer una crida a treballar per una “Europa més integrada, més pròspera, més democràtica i més compromesa”. “Ens hem de conjurar per mantenir vius aquests valors”, va afirmar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Puigdemont encara va anar més enllà i va situar el cas català com una “oportunitat d’avançar cap a una Unió Europea més forta on la ciutadania tingui cada vegada més poder de decisió i els estats en tinguin menys”. “Aquest és el veritable esperit europeu”, va afirmar el president de la Generalitat, que sortia així al pas de la polèmica suscitada per les seves paraules, de les quals es va desmarcar també ERC. Malgrat que a primera hora la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va apuntar a Catalunya Ràdio que no s’oposarien a un referèndum d’aquestes característiques, més tard el portaveu del partit, Sergi Sabrià, va remarcar després de la reunió de l’executiva que no creu que “faci falta un referèndum sobre això”: “Per molt que la UE necessiti canvis, nosaltres som eurocrítics i no euroescèptics”, va subratllar.

També des del PDECat es va marcar una certa distància amb la proposta de Puigdemont. “Volem ser a Europa. Que ningú ho dubti”, va dir amb contundència Marta Pascal. També el coordinador de diputats i senadors del Partit Demòcrata, Jordi Xuclà, va remarcar que la seva formació té una “vocació europeista” i va defensar que Catalunya segueixi dins la UE malgrat ser crític “amb la direcció europea”. En declaracions a La Sexta, Xuclà va defensar fins i tot que en cas que s’acabés produint un referèndum sobre la continuïtat de Catalunya al club europeu ell defensaria activament “la pertinença” a la UE.

Davant les crítiques rebudes de l’oposició, que de seguida van afanyar-se a equiparar Puigdemont amb dirigents euroescèptics com ara Nigel Farage o Marine Le Pen, Puigdemont -que en les seves últimes intervencions públiques ja s’havia mostrat molt crític amb l’actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker-, va acabar havent de matisar la seva proposta de sotmetre a debat la continuïtat de Catalunya a la UE.

Disposat a prendre possessió

El president de la Generalitat també va haver de matisar ahir una altra de les seves declaracions del cap de setmana. En un vídeo difós pels canals de Junts per Catalunya, Puigdemont es va mostrar disposat a prendre possessió com a diputat al Parlament després de les eleccions del 21 de desembre. “Si vosaltres voleu, si voleu que sigui al Parlament, jo hi seré. Jo prendré possessió”, va remarcar el president des de Bèlgica. Una afirmació que dista de la que va fer dissabte passat al programa Preguntes freqüents, de TV3, on va reconèixer que ho té complicat per poder ser investit president en cas que guanyi les eleccions. “Puc ser diputat des de Brussel·les, però per ser president haig d’anar a la sessió d’investidura i segurament no hi podré anar”, va admetre en al·lusió al fet que serà detingut si trepitja territori espanyol.

Ara, però, Puigdemont assegura que continuarà sent president “si el poble ho vol”. “No hi haurà res que m’impedeixi defensar els meus drets”, va assegurar el president de la Generalitat. “Jo hi seré perquè hi vull ser. I si el poble de Catalunya vol que hi sigui, no fallarem”. El president, a més, va subratllar que, malgrat que les eleccions del 21-D han sigut “convocades de forma il·legítima”, no li fan por. “Cada vegada que ens posin una urna al davant hi anirem. I guanyarem”, va remarcar Puigdemont, que es va mostrar convençut que les coses aniran bé si l’independentisme fa “pinya”.

stats