Política 21/02/2018

Suïssa no extradirà Gabriel perquè se l'acusa d'un "delicte polític", segons un portaveu del ministeri de Justícia

L'Oficina Federal de Justícia assegura al diari 'Le Temps' que "ni el Codi Penal suís ni la Convenció Europea de Drets Humans" permetrien l'entrega de l'exdiputada de la CUP a Espanya

Ara
2 min
Suïssa no expulsarà Anna Gabriel perquè se l'acusa d'un "delicte polític"

BarcelonaEl govern suís no expulsarà l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, segons informa aquest dimecres el diari 'Le Temps', que ha parlat amb fonts del ministeri de Justícia. Com ja havia dit a l'agència Efe Folco Galli, el portaveu de l'Oficina Federal de la Justícia –que forma part del Departament Federal de Justícia i Policia–, "es tracta segons totes les evidències d'un delicte polític", que afegeix: "Segons el nostre Codi Penal i la Convenció Europea de Drets Humans, una demanda d'extradició o qualsevol forma d'ajuda judicial no es poden concedir per aquest motiu". Gabriel havia concedit una entrevista al mateix mitjà per anunciar la seva decisió de quedar-se a Suïssa per evitar un judici a Espanya, on considera que ja ha sigut condemnada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu confirma també que no ha rebut cap petició de les autoritats espanyoles, però la fiscalia sol·licitarà aquest dimecres l'ordre de detenció, segons avança l'ARA.

El diari recorda que el cas de Gabriel forma part de la macrocausa del jutge Pablo Llarena. "Amnistia Internacional i d'altres ONG han condemnat la seva decisió de mantenir a presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, dos membres de la societat civil acusats d'haver organitzat una manifestació per la independència, cosa que va sembrar la por al si del moviment independentista".

L'advocat suís de Gabriel, Olivier Peter, argumenta així per què l'exdiputada anticapitalista no tindrà un judici just a Espanya: "Inicialment confiat a un tribunal regional català, el procés sobre l'organització del referèndum ha sigut traslladat a un tribunal de Madrid, els membres del qual són pròxims al poder i no ofereixen garanties d'independència ni d'imparcialitat. La meva clienta està perseguida per motius polítics, cosa que faria il·lícita una demanda d'extradició". L'advocat insta les autoritat suïsses a "no legitimar l'empresonament de diputats electes per haver volgut defensar el dret a votar".

stats