CUP, comuns i Cs reclamen acabar amb els privilegis al Parlament

El PSC, ERC i JxCat es refermen en el nou acord de la mesa sobre els funcionaris

2 min
La reunió de la mesa del Parlament d’ahir dimarts.

BarcelonaEl Parlament va eliminar les llicències per edat –que costaven a la cambra 1,7 milions d’euros anuals–, però dimarts la majoria dels grups a la cambra van aprovar un nou mecanisme que continua permetent que els funcionaris majors de 60 anys puguin continuar cobrant sense treballar fins als 65, encara que l’import que percebin sigui més baix. El PSC, ERC i JxCat van validar la proposta, els comuns s’hi van oposar i la CUP i Cs es van abstenir. Els grups majoritaris de la cambra es limiten a defensar “l’acord de mesa”, però els altres tres reclamen un pla B: consideren que el plantejament s’assembla massa al de les polèmiques prejubilacions remunerades.

La mesura, que es va aprovar a la mesa ampliada i que ara s’ha de validar en comissió, afegeix dues figures al règim intern: l’excedència voluntària incentivada i la reducció de jornada incentivada, totes dues per a majors de 60 anys sempre que acreditin més de 15 anys treballats a la cambra. L’únic grup que hi va votar en contra va ser En Comú Podem. La diputada Susanna Segovia, que era a la reunió, considera que la proposta, tot i reduir significativament els imports que els funcionaris podien arribar a cobrar amb les llicències per edat, “continua donant unes garanties de drets que la majoria de treballadors no tenen”. “Acaba sent una pista d’aterratge per als treballadors que ja tenen llicències per edat”, critica.

La CUP, que es va abstenir, comparteix que els treballadors de més de 60 anys puguin acollir-se a una excedència amb jubilació anticipada, però estan en contra que la jornada laboral es redueixi als funcionaris amb una reducció màxima de salari del 20%. Els anticapitalistes opinen que aquesta segona opció, tal com va denunciar dilluns el diputat Xavi Pellicer, “perpetua el model de les llicències anteriors”. Al seu torn, el diputat de Cs Joan Garcia justifica l’abstenció del seu grup argumentant que l’acord “no és del tot adequat i genera certs privilegis respecte a altres administracions”. I encara que admet que les figures d’excedència i reducció de jornada són a “tota la legislació”, creu que en aquest cas hi ha “coses millorables”.

Poques explicacions

Cap dels grups que van votar a favor de l’acord han donat gaires detalls del seu posicionament. JxCat i el PSC declinaven ahir fer valoracions. Ambdós partits es van refermar en la “decisió de la mesa”. Per la seva banda, fonts d’ERC exposen que van “demanar” una sortida negociada amb el consell de personal després d’eliminar les llicències per edat i que aquesta és “la proposta consensuada dels negociadors”. Preguntat per l’ARA, el consell de personal tampoc va voler pronunciar-se sobre la qüestió.

stats