Eleccions municipals

La guerra entre JxCat i ERC també arriba als consells comarcals

Les dues grans forces independentistes només governaran plegades en 14 dels 40 consells comarcals

4 min
Una mesa electoral a les darreres eleccions municipals

BarcelonaEl pacte de no-agressió entre les direccions de JxCat i ERC després de les municipals s'ha convertit en paper mullat en molts municipis i a les diputacions, però també als consells comarcals davant les desavinences en l’àmbit local entre republicans i juntaires, tal com va passar el 2019. La història es repeteix. De les 37 comarques on podrien haver articulat una majoria, només en 14 hi haurà finalment un govern que inclogui els dos partits, i en tres d'aquestes l'executiu comarcal inclou també el PSC. Els pactes d'uns i altres amb els socialistes són, de fet, majoria. Junts ha pactat en solitari amb el PSC en 9 comarques, en dues més afegint els comuns a l'equació, i en tres més amb partits independents. ERC ha arribat a set pactes amb el PSC, tres dels quals afegint a l'entesa altres actors que no eren Junts.

Els acords de govern dels consells comarcals
Al Barcelonès no hi ha consell comarcal i al Lluçanès encara no s'escull consell comarcal en aquestes eleccions

La guerra més cruenta ha estat a l'Ebre, amb epicentre al Montsià. El detonant va ser que Junts trenqués el preacord amb ERC tres dies després de subscriure'l i arribés a una entesa amb el PSC cedint-li la presidència malgrat tenir, curiosament, un conseller més. Les dues grans forces independentistes havien pactat respectar la llista més votada i governar plegats al Montsià i també a la Terra Alta. Així, els republicans tindrien la presidència al Montsià, on són la primera força, i Junts a la Terra Alta, amb el mateix argument. Un cop consumat el trencament, ERC donava per liquidat el pacte a la Terra Alta i a Tortosa acabaria pactant amb la coalició entre el PSC i comuns amb el suport extern de la CUP per desbancar l'alcaldessa de Junts, Meritxell Roigé.

Només deu dies més tard ERC revalidava l'acord amb el PSC i comuns a la Terra Alta amb un pacte entre republicans i socialistes per repartir-se la presidència. Al Baix Ebre, ERC, que ha aconseguit 10 consellers com Junts, també ha pactat amb el PSC (5) després que el 2019 ho fes amb els comuns. I a la Ribera d'Ebre també s'ha reproduït el mateix acord quan ERC i Junts gaudien d'una folgada majoria. Més enllà de l'Ebre, ERC i el PSC han arribat a una entesa al Pallars Jussà, a l'Alta Ribagorça, juntament amb un partit independent, i a l'Urgell, on Junts va votar a favor de la investidura com a mostra de bona voluntat.

Els consellers d'ERC, el PSC i comuns presentant l'acord a la Terra Alta

Menys pactes de Junts amb el PSC

Junts, però, és qui ha arribat a més acords amb el PSC. L'ha reeditat al Tarragonès en una de les dues comarques, amb el Baix Llobregat, on juntaires i republicans no gaudien de la majoria. On sí que la tenien era al Segrià, però, tot i disposar de 19 dels 33 consellers i haver governat plegats el darrer mandat, Junts, que tindrà la presidència els quatre anys, s'ha unit amb el PSC, a qui ha lliurat dues vicepresidències.

El PSC i Junts també han acordat repartir-se l'Ajuntament de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra. El pacte estableix que l'alcalde de Cervera sigui el socialista Jan Pomés, cap de la llista més votada, i que la presidència de l'ens comarcal recaigui en Ramon Augé, el candidat de Junts, que és qui té més consellers i regidors. Junts i ERC sumen 15 dels 18 consellers. També a les Garrigues, on Junts ha revalidat la majoria absoluta, els juntaires han pactat amb el PSC, a qui ha cedit una vicepresidència. 

A les dues comarques del Penedès o al Garraf, Junts també ha revalidat el pacte amb el PSC. Més cua ha portat la reedició del pacte entre aquestes dues formacions a l'Alt Empordà, on Junts i ERC sumen 24 dels 33 consellers. Al Baix Empordà, en canvi, Junts i ERC sí que governaran plegats després que els republicans ho fessin amb independents del 2019 al 2023.

Orriols trenca l'acord ERC-Junts al Ripollès

L'empat a 11 consellers tampoc ha evitat que es reedités l'entesa entre Junts i ERC a Osona. També al Gironès, la Selva, al Maresme, al Bages o al Pla de l'Estany tots dos governaran plegats. ERC i Junts també han deixat enrere "les disputes" al Solsonès després que els republicans governessin amb la CUP el darrer mandat. Al Berguedà i al Baix Camp també han arribat a aquest acord, incloent-hi la CUP i independents en la primera i el PSC en la segona.

On sí que s'ha trencat el preacord entre ERC i Junts ha estat al Ripollès, després que els republicans supeditessin el pacte a l'aval de Junts a una moció de censura contra Sílvia Orriols, l'alcaldessa de Ripoll d'Aliança Catalana, un preacord que es va tancar abans de la investidura de la dirigent xenòfoba. ERC, que presidirà l'ens, s'ha acabat aliant amb el PSC i la CUP davant la negativa de Junts a donar l'alcaldia als republicans.

A la Noguera, on ERC havia governat amb majoria absoluta, l'acord entre les dues grans forces no ha perillat. L'últim pacte entre les dues grans forces sobiranistes ha estat a la Garrotxa, tot i que ERC s'hi va sumar dos dies després que Junts i una formació independent segellessin un pacte que ja els donava la majoria. Junts i ERC també coincidiran al govern al Vallès Oriental, on PSC i Junts han ampliat l'acord a republicans i comuns, o al Vallès Occidental, on socialistes i juntaires han sumat aquestes dues forces i Tot per Terrassa de Jordi Ballart. Al Baix Llobregat, el PSC, comuns i Junts han revalidat l'acord sense incorporar cap nou actor.

ERC seguirà governant en solitari on ha assolit la majoria, com el Pla d'Urgell, el Priorat, el Moianès i el Pallars Sobirà, i Junts governarà en solitari i en minoria a l'Alt Urgell.

stats