Política 12/06/2017

"De polèmic a referent": persones properes a Josep Pallach recorden el seu llegat

El Govern commemora el 40è aniversari de la mort de l'històric dirigent socialista

Ot Serra
2 min
"De polèmic a referent": persones properes a Josep Pallach recorden el seu llegat

BarcelonaEl pensament de Josep Pallach ha recobrat vigència, almenys per uns minuts, en l'homenatge que el Govern li ha dedicat aquest dilluns al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. L'històric dirigent socialista ha estat recordat pel seu antic company Amadeu Cuito com un "precursor". "Ho veiem novament quan les esquerres reivindiquen la socialdemocràcia", ideologia que va defensar en un moment –no exempt de polèmica– en què en l'antifranquisme predominaven les tesis revolucionàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern ha commemorat el 40è aniversari de la mort de Josep Pallach, històric dirigent socialista, que va morir d'un atac de cor abans de les eleccions del 1977. Abans, precisament, de la vinculació de l'antic PSC Reagrupament amb el PSC Congrés i la federació del PSOE. "Jo sóc català", va justificar el figuerenc davant les propostes que li van arribar per erigir-se com a líder del socialisme espanyol

"De tan polèmic que era, s'ha convertit en referent", ha subratllat al seu torn la seva filla, Antònia, que ha rememorat que el seu pare no va poder veure acomplerts dos dels seus grans objectius: el restabliment de la Generalitat i el primer govern català socialista.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat èmfasi en l'esperança política que va encarnar la seva figura. "La seva colossal influència fa que ens el trobéssim arreu", ha raonat Puigdemont, que ha remarcat la "persistència" del seu llegat. El president ha evocat un "home de conviccions" que "de seguida es va trobar a faltar". Tot i no haver viscut la Transició, el seu pensament hi va ser "present", i a dia d'avui, "encara és viu".

Cuito ha subratllat que malgrat els diferents sectors que han volgut fer seva la figura de Pallach, "no era ni federalista ni independentista". "Ell era inseparable de defensar que el socialisme només és possible si els ciutadans són lliures de disposar del seu futur", ha apuntat.

El president de la fundació Josep Pallach, Josep Maria Solé, ha recordat el vessant de pedagog de l'expolític, i ha posat en valor la "crítica constructiva" que sempre va propugnar el protagonista en l'àmbit educatiu. Solé ha destacat que Pallach sempre va defensar el "diàleg" com la millor eina per "afavorir les situacions de canvi i de progrés".

A l'acte institucional hi han assistit, a banda de Puigdemont, la portaveu del Govern, Neus Munté; l'expresident de la Generalitat José Montilla, i alcaldes i diputats del Parlament.

stats