Victòria Alsina: "Sortir del Govern és un salt al buit"

Consellera d'Acció Exterior i Govern Obert

4 min

BarcelonaComença la campanya de Junts per a la consulta a la militància, que ha de començar demà, sobre si el partit ha de sortir del Govern. A l'ARA hem entrevistat la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, i el diputat de JxCat al Parlament Joan Canadell, cada un partidari d'una opció:

Victòria Alsina (Barcelona, 1983) és consellera d’Exteriors amb una hiperactiva agenda que l’ha portat a visitar 23 països en un any i mig. Ara fa campanya per la continuïtat de Junts al Govern.

Creu que l'opció que defensa pot guanyar? 

— Renunciar al Govern ens apropa o ens allunya de la independència? Aquesta és la pregunta que ha d’emmarcar la reflexió que necessàriament tots els militants han de fer aquesta setmana. I jo tinc una resposta: Junts té com a objectiu fundacional lluitar per la independència de Catalunya i l’única manera de fer-ho és de manera conjunta i des de l’executiu. L’actual Govern és la darrera trinxera del moviment independentista del 52 per cent.

Abans de continuar amb escenaris de futur, deixi’m que rebobinem. Vostè no en sabia res, de la qüestió de confiança? 

— No en sabia res i crec que molts de nosaltres, si ho haguéssim sabut, no hi hauríem donat suport. Però si rebobinem no ho podem fer només una setmana, jo crec que això ve de molt més lluny, perquè és evident que ERC ha incomplert els tres acords que Junts va posar sobre la taula i que eren importants.

Li he sentit dir que és més fàcil fer oposició a ERC dins del Govern que fora. El paper de Junts al Govern és fer d’oposició?

— El que pot fer Junts des de dins del Govern és tenir una millor plataforma per fer valdre el programa, fer contrapropostes i fer avançar l’agenda cap a la independència. També des de les conselleries. Els afectats pel Tribunal de Comptes no tindrien la protecció que tenen sense el fons que va crear el departament d’Economia. El mateix departament d’Acció Exterior no podria fer una denúncia a l’exterior de la repressió i de la vulneració de drets que patim.

Sap què defensarà Turull a la consulta?

— El que estic segura és que Jordi Turull vol el millor per a Junts per Catalunya, igual que ho volem tots nosaltres. Del que estem parlant no és de diferents objectius, sinó de diferents tàctiques per assolir l’objectiu.

Tàctiques substancialment diferents.

— I per això és important que hi hagi aquest debat i que els militants puguin i vulguin decidir. A mi m’agradaria entendre durant aquests dies de conversa en què tots podrem expressar el nostre punt de vista què estan proposant els que volen que abandonem el Govern. Perquè jo el que veig és un salt al buit a vuit mesos de les eleccions municipals. Hi ha qui defensa que a l’oposició Junts creixerà electoralment i tindrà capacitat de liderar. Quan surts de la plataforma institucional i te’n vas a l’oposició el risc de caure en la irrellevància és enorme. Som el tercer partit del Parlament, és a dir, seríem el segon a l’oposició. I, a més, crec que els nostres votants i els nostres electors veurien que no estem implementant des de fora el projecte pel qual ens van votar. Entre l’abstenció i el vot de càstig, Junts es podria veure molt perjudicat. 

Però la proposta dels que volen abandonar el Govern no l’han discutit ja a les reunions d’aquests dies?

— Dilluns vam centrar l’executiva a parlar de com s’organitza la consulta. Avui no entenc quina és l’alternativa. Si guanya l'opció d'abandonar, el següent dia què fem? És un salt al buit. Vostè veu algun alcalde o algun regidor, alguna persona de les que es presenten que defensi sortir del Govern? Xavier Trias, que espero que sigui el pròxim alcalde de Barcelona, ho deia clarament, que no s’ha de sortir del Govern. 

Han rebut queixes dels alcaldables? 

— Jo no diria queixes, que també n'hi deuen haver. El que he pogut sentir arreu de totes les vegueries i totes les comarques que he visitat és una preocupació extrema del món municipal.

La consellera Alsina en una de les finestres del seu despatx

Si guanya l'opció de quedar-se al Govern, la situació és realment reconduïble?

— No hi ha alternativa si de veritat ens creiem l’objectiu fundacional de Junts. És l’única alternativa per fer avançar el país cap a la independència. Si no, posem el comptador a zero, ens situem al 2012, enviem als llibres d’història la majoria del 52 per cent i ens oblidem del patiment acumulat de tots aquests anys. Hem de frenar que les institucions quedin en mans de partits unionistes i treballar per evitar recentralitzacions.

Mentrestant tenim una guerra a Europa, una crisi energètica. ERC i Junts poden afrontar aquests reptes?

— Sense cap tipus de dubte. De fet, a mi el que em sembla completament frívol és sortir de les institucions en un moment de crisi com l’actual. Les conselleries de Junts estan greixades, van com màquines, tenen plans i polítiques que milloraran la vida dels catalans en totes les dimensions. El que li vull dir és que les dues coses van cap a la mateixa direcció, tant per la independència del nostre país com per ajudar a protegir millor els nostres ciutadans, Junts ha d’estar al Govern perquè el Govern també és més eficient i gestiona millor amb els consellers de Junts. 

Vostè què farà, si guanya el no?

— Evidentment, jo també faré cas de la militància, abandonaré el Govern i creuré profundament que estem perdent una oportunitat d’or per fer valdre el rol de partit central de Catalunya per millorar el país i portar-lo cap a la independència. 

I si ERC li demanés que es quedi? 

— No considero aquest escenari. Tots els consellers de Junts hem posat el nostre càrrec a disposició del partit. 

Hi ha risc de trencament dins de Junts?

— No veig que Junts es divideixi. El que farà Junts serà entomar els resultats. Junts té un únic objectiu, que és aconseguir la independència i millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans d’aquest país, i això ens continua unint a tots. 

stats