Una agressió homòfoba i una altra de sexual a Barcelona durant la revetlla

L'atac a una parella gai arriba en un context de molta preocupació per la violència de les agressions contra el col·lectiu LGTBI

ARA
3 min
La bandera del moviment onejant a la concentració en contra de la LGTBIfòbia, al centre de Barcelona.

BarcelonaDues agressions greus durant la nit de Sant Joan a Barcelona. D'una banda, els Mossos d'Esquadra han detingut un home a Esplugues de Llobregat com a presumpte autor d'un delicte d'agressions sexuals a una dona. Els Mossos han rebut l'avís a les 4.40 h d'aquest dijous per uns fets que s'haurien produït a la via pública. L'home ha estat detingut poc abans de les 5 h. 

A més, els Mossos d'Esquadra també estan investigant una agressió homòfoba contra dos homes durant la revetlla, al barri de Gràcia de Barcelona. Els dos agredits van ser traslladats a l'hospital amb contusions. Ara els Mossos busquen l'autor o autors de l'agressió.

Els fets es produeixen en un context de gran preocupació per la violència contra el col·lectiu LGTBI, després d'una agressió a finals de maig en què cinc homes van apallissar dues parelles de gais a la platja del Somorrostro. El comissari Joan Carles Molinero va dir en aquell moment, en declaracions a l’ARA, que les víctimes van patir una violència “desmesurada” i “gratuïta”. Després de rebre la denúncia dels quatre agredits i de recollir diversos testimonis, la policia busca els cinc autors i també investigarà si pot ser que es tracti d'un grup organitzat que actuï exclusivament per homofòbia.

De fet, uns dies després, unes 200 persones es van concentrar al centre de Barcelona per rebutjar tant aquesta com dues agressions homòfobes més ocorregudes el mateix cap de setmana. Convocat per l'Observatori contra l'Homofòbia i la Plataforma LGTBIcat, l'acte va servir per reclamar el desplegament de la llei de drets del col·lectiu del 2014 perquè se'n concreti el règim sancionador amb l'objectiu d'evitar que els atacs quedin sense càstig. Aquesta mateixa setmana, l'entitat ha alertat que les incidències contra les persones LGTBI continuen a l'alça. Si l'any 2019 l'Observatori va registrar 160 incidències, el 2020 ja van ser 189, un 18% més, segons l'informe Estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya 2020. Des de l'1 de gener del 2021 se n'han registrat 90.

El president de l'Observatori, Eugeni Rodríguez, va apuntar que algunes de les "greus agressions" les cometen "joves adolescents que surten en colla" i va assegurar que la seva manera de fer està "legitimada per un discurs que ve de l'extrema dreta", en referència a Vox. Rodríguez va lamentar: "Aquesta és la seva victòria: relativitzar els drets de les persones LGTBI".

Tant el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, com el departament d’Igualtat i Feminismes han condemnat les dues agressions. Elena ha fet dues piulades a través de Twitter tot assegurant que mentre passin situacions com aquestes “no podem parlar de normalitat”. Davant d’això, el conseller ha anunciat que perseguiran “l’odi i la discriminació amb tota l’energia” i que acompanyaran a les víctimes. “El fanatisme és una forma d’intolerància en què el menys rellevant, és allò que defenses”, ha reflexionat.

En el mateix sentit s’ha expressat el departament d’Igualtat i Feminismes, a través de la mateixa xarxa social, que ha recordat a les víctimes de les agressions LGTBI-fòbiques i de la violència masclista no estan soles. La conselleria ha reiterat que pel primer col·lectiu hi ha el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI) i que per les víctimes de la violència masclista una xarxa d’assessorament a tot el territori.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha condemnat l'agressió homòfoba d'aquesta matinada a Gràcia. "Cap delicte d’odi té cabuda a la nostra ciutat. Barcelona és una ciutat orgullosament diversa i als nostres carrers tothom ha de poder passejar en llibertat, vestir com vulgui i estimar a qui vulgui", afirma l'alcaldessa en un comunicat. Colau ha ofert el seu suport a les víctimes a través de l'Oficina per a la No Discriminació.

Tret d'aquest incident, Colau aplaudeix el comportament de la resta de veïns per haver fet possible una nit "més tranquil·la que altres anys" gràcies al civisme de la ciutadania. El descans dels veïns i la bona imatge de la ciutat, diu l'alcaldessa, són "corresponsabilitat" de tothom.

stats