L'autòpsia desvincula la mort per ictus d'una dona a Marbella de la vacuna d'AstraZeneca

La víctima, de 43 anys, tenia predisposició a patir un accident vascular cerebral

Ara
2 min
La vacuna d'AstraZeneca és segura, diu l'Agència Europea de Medicaments

BarcelonaL'autòpsia a la professora de Marbella morta després de patir un ictus al cap de dues setmanes de rebre la vacuna d'AstraZeneca contra el coronavirus descarta en principi la relació entre la injecció i l'accident cerebrovascular, segons ha avançat el diari local Sur, i ha confirmat el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre.

La dona, de 43 anys, hi tindria predisposició genètica, i en l'anàlisi del cadàver no s'han detectat coàguls. En canvi, indica que l'hemorràgia que li va causar la mort s'hauria produït per un aneurisma, el trencament d'un vas sanguini cerebral que li hauria provocat la pèrdua massiva de sang.

La família de la víctima havia sol·licitat l'autòpsia per determinar si la seva mort estava relacionada amb la vacuna d'AstraZeneca. La dona havia acudit en tres ocasions al metge per forts maldecaps i sempre va ser donada d'alta al vincular el quadre simptomàtic amb la injecció, i tot i que continuava tenint dolor es va reincorporar al seu centre escolar. Diumenge passat, però, va tornar a l'hospital i ja presentava una hemorràgia cerebral. L'endemà la van operar per intentar-li drenar la sang, però va morir dimarts a l'UCI d'un hospital de la ciutat malaguenya.

El cas de la professora de Marbella, juntament amb altres de similars que s'han detectat en una desena de països de la Unió Europea, va portar diversos governs a aturar la dispensació de la vacuna fins a tenir els resultats de l'avaluació de l'Agència Europea de Medicaments, que ahir va donar llum verda a la represa de la campanya assegurant que es tracta d'un sèrum "segur i eficaç".

No obstant aquest missatge de tranquil·litat, Espanya ha decidit esperar fins dimecres de la setmana vinent a l'espera que es decideixi si s'amplia el topall d'administració fins als 65 anys, en lloc dels 55 actuals, per accelerar la velocitat d'immunització amb plenes garanties, com demana, per exemple, la conselleria de Salut.

D'altra banda, l'Institut de Medicina Legal d'Astúries està investigant les causes de la mort d'una dona de 40 anys que havia rebut la vacuna d'AstraZeneca una setmana abans del decés, encara que la xarxa de farmacovigilància del Principat no ha rebut notificació sobre la possible relació amb el fàrmac perquè el metge que va certificació la defunció es va negar a signar-la al no apreciar una causa evident de la mort.

A més, l’Àrea de Salut de Menorca ha informat aquest divendres que una dona de 38 anys hauria pogut tenir una reacció adversa greu després de vacunar-se contra el covid-19 amb una dosi d'AstraZeneca. Va rebre la primera vacuna el 6 de març i ara li han diagnosticat la Síndrome de Guillain-Barré (SGB), un trastorn poc freqüent en el qual el propi sistema immunitari d’una persona lesiona les capes protectores dels nervis i causa debilitat muscular. Segons la conselleria balear de Salut, es tracta d'un trastorn que apareix dies o setmanes després d’una infecció respiratòria o digestiva. 

stats