INCIDÈNCIES RODALIES
Societat 15/12/2015

Caos a Rodalies: El robatori de cable afectarà 60.000 viatgers i 200 trens durant tot el dia

El robatori de cable ha provocat incendis i la caiguda del sistema de control de trànsit de diversos trens de Renfe. Els retards s'han produït durant tota la jornada, en alguns casos per sobre dels 60 minuts a la R2 i la R11, i ha obligat a fer transbordaments per carretera a la línia R8. El restabliment del servei trigarà dies, segons Adif

L.bonilla
3 min
Caos a Rodalies: 60.000 passatgers i 200 trens afectats / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl robatori de cable de comunicacions registrat aquest dimarts a la matinada a Mollet del Vallès (Vallès Oriental) afectarà durant tot el dia 200 trens i 60.000 viatgers en les tres línies de Rodalies que es troben afectades: la R2, la R8 i la R11. El robatori de cable ha provocat diversos incendis i retards d'almenys 40 minuts –una hora en alguns casos– a la línia R2 entre Mollet i Cerdanyola Universitat –la resta de la línia funciona–, R2 Nord i R11 i transbordaments alternatius a la línia R8, segons informa Adif. També ha obligat a suspendre el trànsit de mercaderies.

En el cas de la línia R8, la circulació s'ha interromput entre les estacions de Cerdanyola Universitat i Granollers Centre. Renfe ha informat que els viatgers afectats pel tall en la R-8 es dirigeixen als trens de la R-2 i R-7 perquè puguin desplaçar-se fins a la zona de destí, però que l'alternativa implica un canvi de ruta. Les previsions de Renfe són que durant tot el dia hi hagi 8.000 passatgers afectats a la R8, uns 12.000 a la R11 i els 40.000 restants a la R2. Fonts de la companyia han precisat que treballen per a elaborar una nova programació d'horaris de cara a demà dimecres, perquè l'afectació pot durar dies, segons ha informat Adif a primera hora.

El robatori de cable de comunicacions s'ha registrat aquest dimarts a la matinada, a les 02.13 hores. Uns lladres han tallat un cable de 3.000 volts de tensió a Mollet del Vallès, que ha caigut sobre altres cables i dispositius informàtics, la qual cosa ha causat una sobrecàrrega a les instal·lacions que ha originat tres incendis a diferents punts de la infraestructura ferroviària.

Com a conseqüència del robatori de 360 metres de cable ha caigut el sistema d'electrificació i ha provocat diversos incendis a les subestacions de Mollet del Vallès, La Llagosta i i Santa Perpètua de la Mogoda que han estat ràpidament extingits pels Bombers, però que han "destrossat els sistemes de control de trànsit dels trens, els sistemes elèctrics, els sistemes electrònics, els de senyalització i els sistemes informàtics que els comanden", ha explicat Mar Ruiz, portaveu d'Adif. En total s'han vist afectats quatre enclavaments, a més de produir-se danys en el cablejat de comunicacions, senyalització i sistemes informàtics.

Tot plegat ha afectat des de primera hora la circulació de trens de Rodalies de les línies R2, R8 i R11 de Renfe en el nucli de Barcelona entre Cerdanyola Universitat i Mollet-Sant Fost i entre Mollet i La Llagosta.

Adif encara no té previsió de quan es podrà restablir la circulació de trens, que anirà per llarg. "Les destrosses són tan importants que el restabliment de la normalitat trigarà dies", ha dit la portaveu d'Adif a l'ARA. El robatori de cable també ha provocat una baixada de tensió a la catenària, s'han malmès els enclavaments de Mollet-Sant Fost i la bifurcació del nus de Mollet i Riera de Caldes i ha provocat dos incendis. Un, en una canaleta de cablejat de senyals, i un altre, en una caseta de senyals. "S'han malmès els dispositius que afecten tres estacions diferents", ha explicat la portaveu d'Adif.

Es disparen els robatoris de cable

No és la primera incidència provocada pel robatori de cable. L’any 2011 els Mossos van crear un pla de control del coure després de detectar que els robatoris de cable s’havien disparat de manera alarmant. El preuat metall acostuma a viatjar cap a l’Àsia i Europa, però un cop pelat és gairebé impossible seguir-li la pista.

L'última gran incidència en la circulació de trens es va registrar al mes d'octubre, quan un sabotatge a dues línies de fibra òptica de la xarxa de l'AVE van obligar a suspendre la circulació de tots els trens en el tram que va de Figueres a Vilafranca del Penedès durant més de tres hores. Com a conseqüència d'aquesta incidència es va produir el col·lapse de la xarxa a Catalunya. Prop de 13.000 persones i 40 trens es van veure afectats.

Adif i Renfe han explicat a la tarda que s'estan valorant els danys per presentar la corresponent denúncia. Aquest any ja s'han presentat 390 denúncies per robatoris a instal·lacions ferroviàries de tot Catalunya, que un 90% de les vegades tenia a veure amb el robatori de cable.

stats