El passaport covid: per a què encara serà necessari i per a què ja no?

Set preguntes amb resposta sobre què passa amb aquest document

3 min
Un client mostra el passaport covid a un cambrer en un bar de Girona.

Barcelona / Brussel·lesEl Govern ha decidit acabar ja amb l'obligatorietat del certificat covid. Tot i que l'anunci s'havia de fer aquest dijous a primera hora, al final la confirmació de la retirada es va acabar precipitant ahir a la nit. La relaxació de l'ús del passaport covid havia obert un debat cada cop més viu entre el món polític i el sanitari: la majoria d'experts preferien mantenir-lo amb l'argument que el passaport covid no protegeix per si mateix però sí que incentiva els més reticents a vacunar-se, fet que acaba protegint tota la població. En tot cas, un cop decaiguda l'obligatorietat, repassem aquí com queda el seu ús.

Quines seran les noves mesures sobre el passaport covid i què impliquen?

El Govern ha decidit relaxar-ne l'ús i que ja no sigui necessari per entrar a bars i restaurants ni a altres locals d'oci. El consell assessor encara hi mostrava reticències ahir. El cert és que, al carrer, l'exigència d'aquest document ha quedat molt diluïda en el dia a dia dels ciutadans, després de les crítiques de sectors com l'hostaleria, que van alertar de les complicacions que suposa per al personal haver de declamar el document. Malgrat que ja fa mesos que està en vigor, tampoc consta cap multa per la seva no aplicació.

Per a què seguiria sent útil?

Per viatjar, per exemple. La decisió del Govern té aplicació només a Catalunya i, per tant, el passaport covid pot seguir sent necessari fora de casa nostra. La resta de comunitats autònomes tenen legislacions diferents i n'hi ha moltes que encara el demanen. Aquí pots llegir les diferents mesures que les comunitats autònomes han fixat per a aquesta sisena onada.

Què passa si tinc el passaport amb la doble pauta però ja m'he posat la tercera dosi?

El certificat covid és un arxiu que cada ciutadà pot descarregar-se. Això vol dir que no és un document dinàmic, no s'actualitza sol encara que et vacunis o hagis patit la malaltia. Per tant, si ja t'has posat la tercera dosi o si durant aquests mesos t'has contagiat, caldrà que tornis a descarregar el document actualitzat perquè reflecteixi el teu estat actual, que haurà variat respecte a fa uns mesos, quan el vas descarregar per primera vegada. El cert és que el document anterior, si reflecteix una pauta completa, continuarà sent vàlid perquè no hi ha manera de saber com ha canviat la situació particular de cadascú, però la Comissió Europea va fixar que el document tingués una validesa de 9 mesos. Per tant, si et vas posar l'anterior pauta completa abans de l'estiu el document podria estar a punt d'expirar.

¿És vàlid per viatjar si no tinc la dosi de reforç o em caduca aviat el passaport?

La validesa del certificat amb dues dosis o amb la tercera és, de fet, el debat actual dins la UE. Com dèiem, la Comissió Europea va proposar a finals de desembre que el certificat amb dues dosis tingués una validesa de nou mesos després de l'administració de l'última, però de moment no hi ha hagut acord entre els països europeus per fixar aquesta caducitat. Alguns països, però, han tirat pel dret. França aplica un període de caducitat de sis mesos a partir de mitjans de febrer i Bèlgica de cinc mesos a partir del març. Espanya no s'ha pronunciat encara. 

Per a què serveix el certificat fora de Catalunya? 

El certificat va néixer, de fet, en l'àmbit de la Unió Europea amb l'objectiu exclusiu de recuperar la mobilitat dins l'espai Schengen, després del desgavell de restriccions frontereres que van comportar les primeres onades del coronavirus. Més enllà d'això, cada estat o fins i tot regió ha pogut donar-li altres funcionalitats com les que tenia a Catalunya. Així doncs, per viatjar a qualsevol país de la UE i, fins i tot, a altres països que han integrat el sistema europeu és encara necessari. 

¿Em poden demanar un test covid a més del certificat per viatjar dins la UE? 

Sí, tot i que la UE recomana no exigir tests o quarantenes addicionals als ciutadans europeus en possessió d'un certificat, és aconsellable consultar la pàgina web d'informació sobre requisits covid de cada país perquè l'esclat de l'òmicron va provocar que molts estats europeus afegissin tests covid entre els requisits d'entrada. 

Em poden demanar el certificat per entrar a un restaurant si viatjo?

Efectivament, són molts els països de la Unió Europea que han generalitzat l'ús del certificat per accedir a la majoria d'espais públics o serveis. França o Bèlgica en són dos exemples, però també molts països nòrdics o Àustria. L'objectiu en la majoria de casos era impulsar la vacunació. El més aconsellable és, de nou, consultar la pàgina web informativa de cada govern. També és útil la pàgina web que coordina la Unió Europea, Reopen EU, però pot tenir alguns errors d'actualització.

stats