El govern espanyol es queixa al Vaticà per les "ingerències" del nunci sobre l'exhumació de Franco

Fratini va trencar la neutralitat de la Santa Seu en defensar que era millor deixar en pau Franco

Des de fa dècades hi ha moltes entitats i víctimes de la dictadura que lluiten contra l'oblit i el silenci però el representant del Papa a Espanya, Renzo Fratini, creu que és millor oblidar: "Sincerament, hi ha tants problemes al món i a Espanya... ¿Per què ressuscitar-lo? Jo dic que han ressuscitat Franco. Deixar-lo en pau era millor, la majoria de la gent, dels polítics, tenen aquesta idea perquè han passat 40 anys de la seva mort, ha fet el que ha fet. Déu jutjarà. No ajuda a viure millor recordar el que ha provocat una guerra civil".

El cinema dona la paraula a les víctimes del franquisme

Fins ara el Vaticà havia intentat mantenir-se neutral respecte a l 'exhumació del dictador espanyol, però, amb les seves declaracions, Fratini ha trencat aquesta suposada neutralitat i ha provocat la indignació del govern espanyol.

Sánchez esgota l'últim cartutx per exhumar Franco

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat que al llarg del dia d'avui o demà com a molt tard enviarà al Vaticà una "queixa formal" per la "ingerència" de Fratini. En declaracions a la Cadena SER, Clavo ha qualificat "d'improcedent i inacceptable" el comportament del nunci i ha recordat que el govern espanyol ha acordat amb el Vaticà que no obstaculitzarà l'exhumació. Així mateix, ha recordat que el nunci s'ha manifestat en contra d'una llei de l'estat espanyol aprovada pel Congrés i per un govern "legal i legítim". "Espero que el Vaticà posi les coses al seu lloc i compleixi el que vam acordar", ha conclòs.

Exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos s’està convertint en un llarg i envitricollat procés. De moment, tot està parat perquè el  Suprem va decidir per unanimitat que, de moment, el dictador es quedi al Valle de los Caídos. No hi haurà exhumació fins que no es resolguin tots els contenciosos i al·legacions que ha presentat la família de Franco.