Economia 02/03/2020

Dur avís de l’OCDE: el món pot perdre fins al 50% del creixement econòmic pel coronavirus

El G-7 es mobilitza per mitigar l'impacte de l'epidèmia del Covid-19 sobre el creixement

Paula Solanas
4 min
Wall Street ha tingut una de les pitjors setmanes dels últims anys, acumulant pèrdues de més del 14% en només cinc dies.

BarcelonaL'OCDE, l'organisme que agrupa les economies desenvolupades, ja ha fet un primer càlcul del xoc que suposarà el Covid-19 en el creixement global. Segons les seves previsions actualitzades aquest dilluns, l'epidèmia originada a la Xina pot tenir un impacte en el producte interior brut (PIB) del món d'entre el 0,5% i l'1,5% en funció de com evolucioni l'escenari actual. D'aquesta manera, l'ens ha rebaixat els pronòstics de creixement de l'economia mundial per al 2020 fins al 2,4%, cinc dècimes menys respecte a l'anterior publicació. Això suposa una retallada del creixement del 17%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per ara es plantegen dues hipòtesis. La primera, que el brot es contingui al màxim a la Xina, i això provoqui una retallada del 0,5% en el PIB global aquest 2020. Aquesta reducció s'explicaria per factors com la caiguda de la demanda al país, però també a les borses, les matèries primeres i la incertesa a l'hora de tirar endavant noves inversions. La sacsejada es concentraria en el primer trimestre i s'aniria mitigant durant la resta de l'any.

L'escenari més pessimista se situa en el pitjor: una expansió de la malaltia a tota la regió de l'Àsia-Pacífic i bona part de l'hemisferi nord. Aquest context agreujaria l'enfonsament del PIB mundial a l'1,5%, cosa que suposaria una retalla del creixement a gairebé la meitat del previst. En aquest cas, també es produiria com a conseqüència de la caiguda de la demanda, però l'impacte s'estendria més enllà de la Xina i els seus països veïns, i a partir del segon trimestre s'arribaria a notar a Europa i a l'Amèrica del Nord, així com a altres estats que depenen d'exportacions com el petroli.

Els càlculs de l'OCDE per a la Xina no són gaire esperançadors. L'organisme preveu que l'economia del gegant asiàtic creixi tan sols un 4,9% aquest any respecte a l'última previsió del 5,7%. No obstant, de cara al 2021 espera que revifi fins al 6,4% mentre que l'últim pronòstic se situava en el 5,5%. En aquest sentit, adverteix que l'impacte econòmic del coronavirus serà més gran que l'epidèmia de la SARS del 2003, perquè ara la Xina està més integrada en el comerç global, sobretot com a gran importador de béns. A més, el flux de turistes xinesos també és molt més gran que fa 17 anys.

Més enllà de l'OCDE, els altres dos grans organismes econòmics internacionals, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional (FMI) s'han mostrat "plenament compromesos a proporcionar" suport financer als estats que el necessitin per frenar l'expansió del virus. "L'FMI i el Banc Mundial estan preparats per ajudar als nostres països membres a tallar la tragèdia humana i el desafiament econòmic que comporta el Covid-19. Estem en contacte amb institucions internacionals i amb les autoritats nacionals, amb especial atenció als països pobres, on els sistemes de salut són més febles i la gent és més vulnerable ", han afirmat la directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, i el president de Banc Mundial, David Malpass, en un comunicat conjunt.

"Farem servir els instruments disponibles fins al màxim possible, incloent finançament d'emergència, assessoria política i assistència tècnica. En particular, tenim facilitats ràpides de crèdit que, col·lectivament, poden ajudar els països a respondre a una ampli rang de necessitats", han afegit. Les dues institucions creuen la cooperació a nivell mundial és "essencial" per aturar la propagació del Covid-19 i minimitzar-ne l'impacte econòmic.

Més estímuls monetaris

Què recomana l'OCDE als governs contra aquesta crisi? L'organisme diu que han d'actuar "ja" i proposa una sèrie de mesures per mitigar el desastre. Principalment, els urgeix a expandir la política monetària –extrem que el BCE no ha abandonat i que la Fed ja es planteja recuperar– i a injectar més diners a l'economia per contrarestar el col·lapse de la demanda. D'altra banda, també suggereix reduir o retardar el pagament d'impostos en els sectors més afectats i incrementar la despesa pública, sobretot en la sanitat.

Precisament, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns que l'organisme "està preparat" per actuar davant els efectes en l'economia de la propagació del virus. No obstant, en una conferència a Londres, l'exministre d'Economia espanyol ha admès que el Covid-19 ha afegit "una capa nova d'incertesa a les perspectives de creixement global i de la zona euro". "El consell de govern està preparat per ajustar tots els seus instruments, segons convingui, per assegurar que la inflació evoluciona cap al seu objectiu de manera sostenible", ha dit. Guindos també ha destacat que l'entitat "vigilarà de prop" les dades per reaccionar amb rapidesa si és necessari.

El G-7 es mobilitza

Els països del G-7 també posaran en marxa "accions coordinades" per limitar l'impacte del coronavirus en el creixement econòmic, i els seus ministres de finances debatran aquesta setmana per telèfon quina és la millor manera d'afrontar la situació, segons ha explicat aquest dilluns el ministre francès Bruno Le Maire. En declaracions a la cadena de televisió France 2, el dirigent ha assegurat que ja ha parlat amb el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, i aquesta setmana "coordinaran" les respostes.

Le Maire també ha dit que parlarà amb la presidenta del Banc Central Europeu (BCE). "Hem d'actuar perquè l'impacte que sabem que serà important en el creixement sigui com més limitat millor", ha afegit el polític francès. Fins diumenge el seu país tenia confirmats 130 casos de Covid-19, 30 més respecte al diari anterior.

En aquest sentit, ha admès que mentre l'epidèmia del coronavirus estava limitada a la Xina, havia previst que la crisi rebaixaria en un 0,1% el PIB de França per al 2020. "Ara que el brot està arribant a altres països, l'impacte en el creixement de França serà molt més rellevant", ha reconegut. Tot i així, ha assegurat que és massa d'hora per donar una nova previsió. Segons Le Maire, la indústria hotelera, la restauració, el transport aeri i els esdeveniments han sigut els sectors més tocats per aquesta crisi fins ara.

Conseqüències d’una amenaça global

Aerolínies

Les aerolínies ja preveuen unes pèrdues anuals de 1.500 milions de dòlars enguany per culpa del coronavirus. Només entre les companyies del Golf Pèrsic s’estima una caiguda dels guanys de 100 milions. La IATA avisa que si es mantenen les restriccions als viatges a l’Àsia, aquestes aerolínies estan en “risc rellevant” després que en les últimes setmanes s’hagi desplomat la venda de bitllets d’avió.

Renault

La companyia automobilística va admetre ahir que està utilitzant avions, trens i camions amb tres conductors per transportar components des de la Xina a la resta de fàbriques que la companyia té al món. Amb aquesta mesura excepcional, la marca francesa (que aviat estarà liderada per l’expresident de Seat, Luca de Meo) espera evitar endarreriments en la fabricació de cotxes per culpa del coronavirus.

Nike

El brot del coronavirus també ha afectat un dels principals fabricants de roba esportiva del món. Nike ha tancat la seva seu central europea, ubicada als Països Baixos, almenys durant ahir i avui, després que un treballador de la multinacional quedés infectat. Segons l’agència ANP, l’empresa desinfectarà l’oficina de Hilversum, on hi treballen 2.000 persones. L’empleat està en quarantena a casa durant 14 dies.

Saló del Llibre de París

El Saló del Llibre de París, l’esdeveniment literari més gran de França, s’ha suspès arran del coronavirus. La fira del llibre s’havia de desenvolupar del 20 al 23 de març a Versalles, però els responsables de la cita l’han cancel·lat per respectar “les decisions del govern de prohibir reunions de més de 5.000 persones en zones confinades”. En paral·lel, ahir el Museu del Louvre va decidir tancar per evitar la propagació del virus.

Mundial de MotoGP

Diumenge que ve havia de començar el Mundial de MotoGP, però la primera prova (a Qatar) s’ha cancel·lat i, la segona, (a Tailàndia), ajornat. A Qatar només es faran les curses de Moto2 i Moto3, que ja hi són de pretemporada. Segons Dorna, el GP de Qatar s’ha cancel·lat per indicacions de les autoritats del país per les restriccions respecte els pilots procedents d’Itàlia. A Tàilandia s’ha ajornat per la prohibició temporal de fer esdeveniments que apleguin molta gent.

Fallida a un operador de creuers

Una empresa que opera un creuer restaurant a la ciutat japonesa de Kobe va declarar-se dilluns en fallida per l’impacte que han tingut en el negoci les cancel·lacions des del gener degut a la preocupació pel brot del coronavirus. La companyia operava el Luminous Kobe 2, un dels creuers restaurant més grans del Japó, amb capacitat per 1.000 passatgers. L’empresa matriu es farà càrrec de les reserves que havien fet els clients.

stats