Farmacèutiques
Economia 07/03/2022

AstraZeneca ubicarà un 'hub' a Barcelona i crearà 100 llocs de treball

Pepsico, Microsoft, Nestlé i Zurich ja tenen centres similars a la ciutat

2 min
Seu de la farmacèutica AstraZeneda, a Cambridge

BarcelonaBarcelona s'ha convertit en un pol d'atracció de hubs d'empreses internacionals. L'última a anunciar que establirà el seu nou centre de desenvolupament a la capital catalana ha sigut la farmacèutica AstraZeneca. El hub se centrarà en accelerar el desenvolupament de fàrmacs de nova generació en l'àmbit de les malalties rares. Es tracta d'un projecte que suposarà la creació de fins a 100 llocs de treball especialitzats en R+D en els pròxims dos anys. El projecte té el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou hub s'impulsarà a través d'Alexion, una empresa del grup especialitzada precisament en les malalties rares, amb seu a Boston (Massachusetts) i que va ser adquirida per AstraZeneca el 2021. Segons la farmacèutica, de les prop 7.000 malalties rares que hi ha identificades actualment, al voltant d'un 95% no tenen tractament. L’objectiu de la companyia és aconseguir “un dels principals centres d’excel·lència clínica i d’innovació per a aquest tipus de malalties a Europa”, segons el vicepresident del nou hub de desenvolupament a Barcelona, Gonzalo de Miquel, via comunicat. "Barcelona s’està convertint en una de les ciutats més vibrants d’Europa en el sector de la salut, motiu pel qual és una ubicació ideal per a aquest centre per explorar i desenvolupar noves opcions terapèutiques que canviïn la vida dels pacients que pateixen malalties rares”, diu De Miquel.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha mostrat la seva satisfacció per l'arribada del hub. "És un projecte que suposarà un impuls per a tot el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, que ja representa el 8,7% del PIB i que s’ha consolidat com un dels grans motors per al conjunt de l’economia”, ha dit el conseller, que ha conclòs que inversions d’alt valor afegit com la d’AstraZeneca tenen un gran impacte en termes de creació de llocs de treball qualificats, progrés científic i social.

La farmacèutica anglesa AstraZeneca s'ha popularitzat els últims dos anys per ser una de les primeres a treure al mercat una vacuna contra el covid. Amb seu a Cambridge, opera en més de 100 països i és innovadora en medicaments centrats en el tractament de malalties en tres àrees terapèutiques: oncologia; cardiovascular, renal i metabolisme, i respiratori i immunologia.

Atrets per Barcelona

Els últims mesos diverses companyies han anunciat la instal·lació d'un hub a Barcelona. Entre les dues més recents hi ha les multinacionals Pepsico i Microsoft. La primera l'ha centrat en l'aplicació de les noves tecnologies als diferents reptes actuals del grup. De moment ha començat amb una plantilla de 80 treballadors, però la intenció és donar-li més pes i acostar-se als 500 de cara al 2024. Pel que fa a Microsoft, té un centre d'intel·ligència artificial per desenvolupar solucions per millorar l'experiència a la web. Ara bé, el camí que ara ha anunciat AstraZeneca i pel qual transiten Pepsico i Microsoft ja el van iniciar altres multinacionals com Nestlé i Zurich amb la inauguració dels seus hubs a Barcelona l'any 2016.

stats