Indústria
Economia 29/12/2022

Ombres a Wallbox en l'any dos després de Wall Street

L'empresa catalana de carregadors per al cotxe elèctric ha rebaixat les previsions de resultats per al 2022 i pateix a borsa

2 min
Eduard Castañeda i Enric Asunción, cofundadors de Wallbox.

Barcelona"No especulem amb el valor de l'acció". Són paraules del conseller delegat de Wallbox, Enric Asunción, pronunciades des de la seu de la borsa de Nova York el dia del seu debut al parquet novaiorquès, ara fa més d'un any. Aquell dia la valoració de la companyia de carregadors per a vehicles elèctrics va arribar als 1.500 milions de dòlars (uns 1.293 milions d'euros). El fabricant català va tancar aquella jornada amb l'acció a 8,60 dòlars, i va obtenir fins a 250 milions de dòlars més per impulsar l'ampliació del negoci en nous mercats i elaborar nous productes.

Des d'aquell dia, els títols de la firma s'han desplomat al voltant d'un 60%, un fet que, com avalen les paraules d'Asunción, no ha preocupat mai la companyia, que fins ara s'ha escudat en dos arguments: el seu pla a llarg termini i el bon comportament de les seves vendes. Wallbox va tancar el tercer trimestre amb una facturació de 44,1 milions d'euros, cosa que suposa un 140% més que en el mateix període del 2021, segons va presentar aquest mes de novembre. Aleshores, va revisar a la baixa els resultats de tancament d'aquest any, fins a unes previsions d'entre 154 i 164 milions d'euros, cosa que suposaria un augment interanual d'entre el 115% i el 130%. De fet, manté que arribarà al break even el 2024 i al cash-flow positiu el 2025.

Fonts del sector consultades per l'ARA expliquen que aquesta rebaixa i la caiguda del valor de l'acció ha despertat cert pessimisme al voltant de la companyia. També que hi ha preocupació amb l'evolució de l'economia, ja que es troba en un sector molt procíclic, segons les mateixes fonts. L'empresa, consultada per aquest diari, recorda que va rebaixar les previsions a causa del context econòmic, i especialment per la situació de la indústria de l'automoció, que viu un alentiment de les entregues.

Ampliació de capital al novembre

Wallbox va tancar a finals de novembre una ampliació de capital de col·locació privada per valor de més de 40 milions d'euros, dissenyada per enfortir el balanç de l'empresa i disposar de capital per executar el pla estratègic. Entre els participants hi ha Iberdrola i Kensington capital, que són socis estratègics i accionistes; Quadis; Orilla Asset Management, ja accionistes i amb presència al consell d'administració, i el mateix Asunción.

stats