Pensions
Economia 07/10/2022

La CEOE critica l'augment d'un 8,6% de les cotitzacions dels sous més alts

Els pressupostos de l'Estat incorporen aquesta alça, que ajudarà a augmentar els ingressos per cotitzacions fins als 152.075 milions d'euros

2 min
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en un acte.

MADRIDLa patronal CEOE ha posat el crit al cel quan ha vist aquest divendres al matí els pressupostos de l'Estat (PGE) per a l'any 2023. El motiu: un increment d'un 8,6% de les cotitzacions dels sous més alts, les anomenades bases màximes de cotització, que aquest 2022 se situen en 4.139 euros al mes. És a dir, la contribució de les empreses i els treballadors per pagar les pensions. "És inadmissible", ha recalcat la CEOE en un comunicat aquest divendres. Els empresaris critiquen que s'hagi afegit aquest increment als pressupostos de l'any que ve sense haver-ho negociat amb els agents socials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"M'ha sorprès", ha contestat el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, sobre la reacció dels empresaris. Escrivá ha recordat que "no és cap novetat" perquè la base màxima de cotització augmenta cada any. El ministre ha recordat que en anys anteriors la base màxima també havia augmentat tot i que la inflació era negativa. Aquest últim augment de les bases màximes va en paral·lel a l'augment que preveu el govern espanyol de les pensions: un 8,5% per la seva revalorització amb la inflació.

Actualment, les bases màximes de cotització no tenen un sistema establert d'increment anual. De fet, aquest és un dels punts que govern espanyol i agents socials, sindicats i patronals, han de negociar abans del desembre perquè forma part de la segona part de la reforma de les pensions. A més, des del ministeri recorden que els últims anys les bases màximes s'han incrementat molt menys en comparació amb el que cotitzen els sous més baixos, que van en paral·lel a l'augment del salari mínim interprofessional. A tall d'exemple, el 2019 l'increment de les bases màximes va ser del 7%, mentre que el de les mínimes, d'un 22,3% en paral·lel al salari mínim.

Rècord d'ingressos

Les cotitzacions socials que paguen empresaris i treballadors (també els aturats), així com les transferències d'impostos que l'Estat fa a la Seguretat Social o els préstecs del Tresor, són les tres fonts d'ingressos a través de les quals la Seguretat Social cobreix la seva despesa, gran part de la qual recau en les pensions contributives (jubilació, viudetat, orfandat, incapacitat permanent o en favor de familiars). Precisament, la sorpresa dels PGE de l'any que ve la donen els ingressos per cotitzacions: 152.075 milions d'euros, un 11,5% més del pressupostat el 2022.

stats