Indústria
Economia 06/06/2023

Relleu al capdavant de la històrica paperera Miquel y Costas

La companyia eleva un 40,5% el resultat net fins al març i arriba als 11,05 milions d'euros

3 min
Jordi Mercader Barata

BarcelonaRelleu generacional al capdavant de l'empresa paperera catalana Miquel y Costas. El president, Jordi Mercader Miró, ha decidit no optar al càrrec en la renovació de cadires prevista per a la junta d'accionistes del 22 juny i el seu fill i actual vicepresident, Jordi Mercader Barata, optarà al màxim càrrec executiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Fer aquest pas em costa, estic en plena forma, però s'ha de ser conseqüent. Continuaré com a conseller dominical i em separaré de les tasques executives", ha explicat Mercader pare, aquest dimarts, en un dinar de premsa celebrat al Círculo Ecuestre. La decisió fa anys que està presa, però arribarà aquest estiu després que l'actual president decidís seguir en el càrrec atesa la situació excepcional derivada de la pandèmia.

La junta d'accionistes també votarà la incorporació al consell d'administració de Teresa Busto del Castillo i Narcís Serra com a consellers independents, en substitució de Joaquim Coello i Kim Faura, així com els resultats del 2022 i la distribució d'un dividend complementari, de 4,8 milions d'euros, que eleva el pay-out total a 16,8 milions d'euros.

La renovació arriba en l'any en què la companyia ha de culminar el pla triennal d'inversions, de 100 milions d'euros, amb la finalització del projecte d'innovació tecnològica del procés productiu d'una de les màquines de MB Papeles Especiales, a la planta de la Pobla de Claramunt. Miquel y Costas, amb 894 treballadors, té un centre productiu a Barcelona, tres en aquest municipi de l'Anoia, un a Capellades, dos al país Valencià –a Mislata i a Vila-real– i un altre al gran Buenos Aires.

Un canvi per seguir igual

"La companyia no canviarà en essència el que ha estat els últims vint anys", ha explicat Jordi Mercader Barata, que hi va aterrar el 2006. Ha avançat que tenen previst seguir la línia de creixement orgànic, així com analitzar creixements inorgànics. "Els nostres competidors estan molt endeutats i poden sorgir oportunitats. Els grans grups pot ser que s'hagin de despendre d'alguns actius", ha explicat Mercader fill, tot i que ha advertit que no compraran "un problema". L'última operació de la companyia va ser el 2018, amb l'adquisició de Clariana, a Vila-real. Fins a l'any 2027, la firma preveu invertir 100 milions més.

Miquel y Costas va guanyar 31,6 milions d'euros el 2022, un 37,7% menys per l'escalada dels preus energètics, de les pastes i altres primeres matèries, després de facturar 337,2 milions d'euros, un 11,9% més. Fins al març d'enguany, la paperera ha guanyat 11 milions, un 40% més, gràcies a la moderació de la inflació en els preus energètics. El 60% de les vendes del grup surten del negoci B2B de papers per al consum de tabac –venia del 85% i en el futur preveuen que pesi cada vegada menys– i el 30% de productes industrials. El mercat internacional representa el 88% de les vendes.

El director general, Ignasi Nieto, ha explicat que també treballen en el negoci de les paperetes electorals, perquè les impremtes que concorren a les licitacions que obren les delegacions del govern espanyol per celebrar els comicis han de comprar els papers a empreses com la seva. De fet, per a les eleccions generals del 23 de juliol, Miquel y Costas aspira a poder captar 1.200 de les 3.000 tones de paper i sobres que es necessitaran.

La companyia, formada per quinze empreses, està centrada en la fabricació de papers per a productes industrials, la indústria gràfica i el tabac, i es dedica a captar productes d'alt valor afegit i de petita demanda perquè, en el sector del paper, sobretot per a l'embalatge d'aliments, hi ha competidors molt més grans.

stats