Xavi imposa el seu criteri: no hi haurà ostracisme per a Dembélé

Tot i la seva negativa a renovar, l'extrem francès serà un més de la plantilla i podrà jugar

4 min
Dembélé en una imatge d’arxiu d’un entrenament abans de Nadal.

Barcelona"Esperem que es pugui reconduir la situació". Així s'expressaven des del vestidor del Barça, un cop es va tancar el mercat de fitxatges d'hivern, en relació amb Ousmane Dembélé. Malgrat els intents desesperats del club per col·locar-lo a última hora i, d'aquesta manera, estalviar-se el seu salari i part de l'amortització pendent del seu fitxatge, l'extrem francès va rebutjar propostes interessants per marxar al PSG i al Tottenham, va agafar-se al contracte que té assegurat com a blaugrana fins al 30 de juny i seguirà a les ordres de Xavi Hernández, gran valedor del seu talent. Si bé l'egarenc va alinear-se amb la postura de l'entitat les dues últimes setmanes del mercat, excloent el futbolista dels partits a San Mamés i Mendizorrotza, la seva posició actual és, en efecte, favorable a "reconduir la situació". No vol desaprofitar les virtuts del Mosquit i ha defensat internament que condemnar-lo a l'ostracisme com a càstig per no haver renovat, com volien des de la junta i la direcció esportiva, no quadra amb les urgències esportives de l'equip, que passen per anar a la pròxima Champions.

Dos jugadors de la plantilla arribats fa poques setmanes a l'equip, Dani Alves i Ferran Torres, s'han posicionat amb el seu entrenador en sengles entrevistes. El brasiler, a Movistar LaLiga, ha manifestat que en aquests casos "s'ha de ser més intel·ligent que l'ego" i que el Barça farà bé d'aprofitar Dembélé "mentre sigui aquí". Per la seva banda, el valencià ha elogiat molt les habilitats del seu company: "És un jugador diferencial i que estarà per jugar si el míster així ho decideix". Les paraules Torres són a Gol.

Després d'unes jornades de reflexió, amanides amb declaracions públiques del president Laporta poc amistoses amb Dembélé, l'ARA ha pogut confirmar que el francès obtindrà el perdó sol·licitat per Xavi. De fet, tot apunta que anirà convocat amb l'Atlètic de Madrid aquest diumenge, en un duel directe per a l'objectiu més important del curs, en què no només importa guanyar, sinó que aniria bé fer-ho per més de dos gols, que és la renda que els matalassers van aconseguir al partit de la primera volta. El normand podrà continuar jugant, que és el que volia, i Xavi tindrà encara més arguments en atac. Ara bé, des del club apunten que aquesta última concessió augmenta el nivell d'exigència de cara al tram decisiu de l'exercici. Als despatxos del Camp Nou i de la Ciutat Esportiva creuen que s'han fet esforços titànics per donar-li al tècnic "tot el que volia", per bé que al final han sigut Aubameyang i Adama –i no Morata– els que han arribat. D'altra banda, com que es prioritzaven els reforços en atac, el lateral esquerre queda amb el discutit Jordi Alba com a primera i única opció.

Si no hi ha cap gir de guió, Dembélé seguirà en la dinàmica del primer equip com si res. L'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) pot estar tranquil·la: no haurà de denunciar cap incompliment de contracte del Barça, ja que el francès no serà apartat ni enviat a la grada com a represàlia per haver decidit, igual que Kylian Mbappé al PSG, no renovar el seu compromís vigent. Això sí, el jugador haurà d'aguantar ara la reacció sobirana del públic, que només li perdonarà els marejos de les últimes setmanes si contribueix a aconseguir que la temporada acabi de la millor manera. És més, si juga millor que mai, i com que el mercat és molt capritxós, hi ha veus al club que no descarten un altre plow twist. "Tot pot canviar [en relació a la renovació] si de cop fa els quatre mesos més brutals de la seva carrera", asseguren. Altra vegada l'eterna expectativa amb Dembélé, un futbolista que de tant fer-se esperar pot acabar desesperant; un professional mal aconsellat i poc fiable que a favor seu té unes condicions úniques. La prova és que ni Mateu Alemany, que és qui ha acabat més tip dels tripijocs multibanda de Moussa Sissoko, pot estar del tot segur que no reactivarà les converses d'aquí uns mesos si el Mosquit parla a la gespa amb més claredat que als despatxos.

10 davanters per a mitja temporada

Des que va heretar el càrrec del destituït Ronald Koeman, Xavi ha dirigit 14 partits oficials, en els quals quasi sempre ha tingut problemes per reunir tres davanters amb fitxa del primer equip. De fet, només en dos ha pogut alinear un atac 100% format per integrants de la plantilla sènior. Un d'ells va ser contra el Bayern a Munic (3-0), on Dest va ser reconvertit a extrem per la impossibilitat de comptar amb Abde i Jutglà, dos joves no inscrits a la Champions. I l'altre va ser el clàssic de Supercopa (2-3), en què es va produir el debut de Ferran Torres, fitxatge d'hivern. Ara, entre les altes al mercat, les permanències de Dembélé i Luuk de Jong i el retorn després de lesió de Braithwaite, els tècnics acumulen un total de set opcions per a tres teòriques posicions en atac: Memphis, De Jong, Dembélé, Ferran Torres, Aubameyang, Adama i Braithwaite. La xifra puja fins a nou amb Abde i Jutglà, que tenen fitxa del B. Ara bé, de cara a l'Atlètic de Madrid, Memphis encara no rebrà l'alta. Més lluny encara està el retorn d'Ansu Fati, lesionat per als propers mesos.

stats