Internacional Europa 09/10/2022

Els míssils russos maten almenys 65 civils a Zaporíjia en els últims nou dies

Putin qualifica d'"acte terrorista" l'atac al pont de Crimea i acusa els serveis secrets ucraïnesos

3 min
Una àrea residencial de Zaporíjia greument afectada per un atac amb míssils russos aquest diumenge.

BarcelonaEls míssils russos han matat en els últims nou dies almenys 65 civils a Zaporíjia, la capital de la província amb el mateix nom que Vladímir Putin ha convertit en una nova regió russa. El 30 de setembre el president rus anunciava amb un discurs solemne l'annexió d'aquesta província ucraïnesa i també de Kherson, Donetsk i Lugansk, i proclamava que els seus ciutadans passaven a ser ciutadans russos "per sempre". L'endemà, un atac amb tres míssils contra un comboi humanitari que esperava per sortir de Zaporíjia deixava 32 morts i 80 ferits. Des d'aquell dia, les forces russes s'han acarnissat amb la població d'aquesta ciutat, amb dos atacs més, un dijous passat i l'últim aquest diumenge a la matinada. En total, almenys 33 civils morts més.

En l'atac d'avui, les forces armades russes han llançat 12 míssils contra una zona residencial i han causat almenys 13 morts i 89 ferits, incloent-hi onze criatures, segons dades de la policia nacional ucraïnesa i el cap de l'administració militar regional de Zaporíjia, Oleksandr Starukh. "Zaporíjia un altre cop. Cops despietats contra la gent pacífica altra vegada. En edificis residencials en plena nit", ha lamentat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Un bloc de pisos de Zaporíjia afectat per un atac amb míssils russos aquest diumenge, 9 d'octubre.

Justament aquest diumenge les autoritats ucraïneses de Zaporíjia han elevat a 20 els civils morts per l'atac de dijous, tot i que les tasques de desenrunament encara estan en marxa. Aquell atac també va anar dirigit contra un bloc de pisos. "La seva estratègia [de les forces russes] és desmoralitzar la ciutat i fer que la gent comenci a fugir-ne", ha afirmat Vadym Denisenko, assessor del ministre de l'Interior d'Ucraïna, que ha subratllat que els atacs ni tan sols tenen "una relació teòrica amb cap operació de combat".

"Acte terrorista"

El tercer bombardeig a Zaporíjia ha arribat hores després de l'explosió que va deixar parcialment destruït el pont de Kertx, que uneix Rússia amb la península de Crimea, annexionada per Putin el 2014. Aquest diumenge el president rus ho ha qualificat d'"acte terrorista" i ha assenyalat Kíiv. "No hi ha cap dubte. Es tracta d'un acte de terrorisme dirigit a destruir una infraestructura civil d'importància crítica", ha dit en un vídeo al canal Telegram del Kremlin. "Va ser ideat, dut a terme i ordenat pels serveis especials ucraïnesos", ha afirmat.

De moment, Kíiv no se n'ha fet responsable, malgrat que Zelenski no ha amagat la seva satisfacció, i en un vídeo dissabte a la nit va utilitzar la ironia amb un missatge de contingut meteorològic: "Avui estava ennuvolat a Crimea, però també hi feia calor". "Aquest és un futur sense invasors. En tot el nostre territori, i en particular a Crimea", va afegir.

El pont, que es va convertir en un dels símbols de poder de Vladímir Putin després d'annexionar-se Crimea, se suposava que era una de les infraestructures russes més ben protegides. El mandatari rus ha convocat per a aquest dilluns una reunió del Consell de Seguretat. De moment ja ha encarregat als serveis de seguretat russos que reforcin la protecció d'aquesta infraestructura. Malgrat que el ministeri de Transport va assegurar dissabte al vespre que el servei ferroviari ja s'havia restablert, la capacitat de trànsit del pont ha quedat afectada i, de moment, a la part automobilística només s'ha obert a vehicles lleugers, mentre que els autobusos i vehicles pesants es traslladen amb un transbordador.

El pont de Kertx és una infraestructura essencial per a l'abastiment de les tropes russes, que els últims dies s'han vist obligades a recular en diversos fronts. Aquest diumenge les forces armades ucraïneses han assegurat que han recuperat més de 1.170 quilòmetres quadrats prèviament ocupats pels russos a la regió de Kherson.

stats