Zelenski, un jueu incòmode per a Israel

El president ucraïnès ha estat escollit el "jueu més influent del món", però Israel continua sense donar-li suport públic

P.J. Armengou
3 min
Compareixença del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al parlament israelià el 20 de març del 2022.

JerusalemVolodímir Zelenski ha estat escollit el "jueu més influent del món" pel diari israelià Jerusalem Post, en la seva tradicional llista de 50 noms publicada en ocasió de l'any nou jueu. El consell editorial del mitjà ha considerat que "la valenta defensa" del president ucraïnès davant la invasió russa "no només li ha comportat guanyar-se l'atenció, simpatia i titulars internacionals, sinó que l'ha convertit en el jueu més influent del planeta". "No gaires líders polítics han arribat a l'estatus d'icones, però un d'ells, aquest any, és el president d'Ucraïna", afegeix el diari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El text lloa la figura de l'actor i comediant, esdevingut líder del seu país l'any 2019; glossa la seva trajectòria política; destaca la seva "fortalesa i coratge" durant la guerra, i recorda que els seus pares són jueus, que el seu avi va lluitar contra els nazis amb l'exèrcit soviètic i que diversos dels seus familiars van morir a mans dels alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Amb tot, el text no esmenta que el mateix Zelenski, que no és practicant del judaisme, ha esdevingut un personatge controvertit i incòmode a Israel i que el govern del país ha evitat de totes totes donar-li suport públicament.

L'estratègia israeliana durant el conflicte ucraïnès ha sigut la d'intentar mantenir un perfil neutral. Rússia manté tropes a la veïna Síria i tanca els ulls davant els atacs d'Israel contra milícies sirianes vinculades al règim iranià. "L'Iran representa una amenaça existencial per a Israel. La cooperació russa és massa important per arriscar-se amb problemes que no estan directament relacionats amb la seguretat nacional", reflexiona el president del Jerusalem Institute for Strategy and Security, Efraim Inbar. A més, prop d'un milió d'israelians tenen arrels russes i uns 200.000 jueus encara viuen a Rússia.

Israel, entre dues aigües

Tot plegat ha fet que bona part de la població israeliana prefereixi que el seu país no s'involucri en el conflicte. Segons un informe de l'Israeli Institute for Regional Foreign Policies, el 53% dels enquestats volen que el govern israelià "camini entre dues aigües per no molestar ni Rússia ni Occident", mentre que un 28% es declaraven totalment a favor de Kíiv i un 2% a favor de Moscou. Una altra enquesta, aquest cop elaborada per l'Israel Democracy Institute, indica també que el 60% dels ciutadans donen suport a la política israeliana de no participar en les sancions occidentals contra Rússia.

Tot i ser jueu, la imatge de Zelenski s'ha ressentit a Israel en alguns moments. En part, per la seva insistència a demanar suport militar a Israel; però, sobretot, per haver comparat la situació a Ucraïna amb l'Holocaust. En una compareixença telemàtica al Parlament israelià, Zelenski va assegurar que Putin volia aplicar la "solució final" amb el "problema ucraïnès". "La guerra és terrible, però la comparació amb els horrors de l'Holocaust i la solució final és escandalosa", va tuitejar el ministre de Comunicacions, Yoaz Hendel.

Amb tot, el govern de Vladímir Putin tampoc ha fet mèrits per guanyar-se el suport dels israelians. Al maig el ministre d'exteriors rus, Serguei Lavrov, va assegurar en una televisió italiana que "Adolf Hitler també tenia sang jueva", en resposta als orígens hebreus de Zelenski. I, a l'agost, Moscou va amenaçar amb dissoldre l'Agència Jueva en sòl rus. Segons el Kremlin, aquest organisme encarregat de facilitar el "retorn" dels jueus a Israel estava recopilant il·legalment informació de ciutadans russos i rebia finançament extern per part “d'agents estrangers”. Més de 7.000 jueus russos van emigrar a Israel l'any 2021 i s'espera que la xifra creixi davant la mobilització parcial ordenada per Putin.

Zelenski ha carregat en diverses ocasions contra la neutralitat israeliana i ha demanat que Israel comparteixi el seu sistema antimíssils Cúpula de Ferro. Mai ha rebut resposta. I, amb les eleccions israelianes a tocar, no sembla que l'hagi de tenir aviat. "Com a home jueu, tens expectatives més grans d'un estat jueu –ha afirmat Zelenski–. Israel no ens ha donat res".

stats