Mitjans Públics
Mèdia 20/03/2013

La Corporació aprova retallar un 17% el pressupost per al 2013

L'aportació del Govern passarà dels 262 milions d'euros del 2012 a 225 milions

Àlex Gutiérrez
2 min
Els treballadors han protestat davant la seu de la CCMA

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aprovat avui els pressupostos provisionals, en què es repercuteix una nova retallada de l'aportació del Govern. La tisorada global serà del 17% i comportarà una retallada del 18% en la partida de personal, segons detalla la Corporació en una nota, que no precisa si aquesta reducció es farà prescindint de part de la plantilla o bé aplicant una nova reducció transversal als sous de tots els treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El pressupost total previst per als mitjans de la CCMA, incloent-hi la publicitat i la venda de serveis, queda fixat en 295,9 milions, dels quals 7,5 es destinaran a eixugar el dèficit amb què es va tancar l'exercici anterior. Pel que fa a l'aportació del Govern, serà de 225 milions d'euros, és a dir, un 14% menys que l'any passat. Els pressupostos han rebut cinc vots favorables i una abstenció.

Un grup de diversos centenars de treballadors de TV3 s'ha concentrat aquest dilluns a la Via Augusta, on té la seu corporativa la CCMA. Mentrestant, TV3 alterava la programació habitual entre les onze del matí i dos quarts de dues, per la vaga convocada pel Comitè. Fonts dels treballadors consideren que la proposta és “una barbaritat” i constaten que la plantilla està “més alarmada que mai” pel futur del model de la Corporació. El Comitè demana la dimissió de Brauli Duart, president de la CCMA, i Eugeni Sallent, director de TV3.

Un cop presentats aquests números provisionals, el focus il·lumina ara Esquerra Republicana. El principal valedor del Govern s'ha oposat sempre a qualsevol retallada a la Corporació que posi en perill l'actual model de ràdio i televisió públiques. La setmana passada, el conseller de Presidència, en resposta a una interlocutòria del Parlament, va assegurar que es reformularia un cop més la llei de la CCMA perquè l'òrgan de govern de l'ens reflectís millor l'actual composició del Parlament. Era un gest cap a ERC, que va quedar exclosa de la taula de presa de decisions, en favor del PP, que va obtenir una vicepresidència, ocupada per Armand Querol.

Un terç menys d'aportació en tres anys

La Corporació veurà així reduïda l'aportació del Govern per quart any consecutiu. L'any 2009, va rebre de les arques públiques 331,1 milions. Un any després, es va aplicar un retoc lleuger: 329 milions. Però, a partir del 2011 s'ha accelerat l'empetitiment de l'ens. El Govern aleshores va quantificar en 300 milions la seva aportació, que va reduir el 2012 a 260 milions i que enguany torna a caure un 14%, fins als 225 milions.

La situació s'agreuja, a més, per la caiguda d'ingressos procedents de la publicitat i que afecta tot el sector dels mitjans. Així, si el 2008 la facturació per anuncis va suposar 129,1 milions d'euros d'ingressos, el 2012 ja només se'n van recollir 67 –malgrat que se n'havien pressupostat inicialment 84,7–. La previsió per al 2013 és de 60,5 milions d'ingressos en aquest concepte, un 10% menys que l'any passat.

stats