Mèdia 06/02/2014

Mor als 35 anys la periodista Tatiana Sisquella

La conductora del programa 'La tribu de Catalunya Ràdio' lluitava des de feia set anys contra el càncer, que li van diagnosticar quan en tenia només 28

J. Callarissa / A. Catellví
4 min
Tatiana Sisquella / CATALUNYA RÀDIO

BarcelonaLa periodista Tatiana Sisquella ha mort aquest dijous a causa d'un càncer, una malaltia contra la qual feia set anys que lluitava. Amb 35 anys, no amagava la malaltia i n'havia parlat públicament en diverses ocasions. Sisquella era actualment la presentadora de 'La tribu de Catalunya Ràdio', el magazín de tarda de l'emissora pública catalana.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

També havia treballat en altres àmbits de la comunicació fora de les ones i, fins al juny de l'any passat, havia col·laborat amb l'ARA, on cada dissabte publicava una columna a la contraportada. Ara feia unes setmanes que Sisquella havia deixat l'antena i havia cedit el lloc al sotsdirector de l'espai, Xavi Rosiñol, que s'ha fet càrrec del programa en unes amargues circumstàncies per a l'equip.

Sisquella va saber que patia càncer als 28 anys, el dia 26 de març del 2007 –el de l'aniversari de la seva germana, segons ella mateixa havia detallat–, i se n'ha passat gairebé set intentant-lo vèncer. Ho ha fet amb optimisme, amb esperança i encarant de front la malaltia. Deixa testimoni de la seva fermesa i força la seva visita al programa de TV3 'El club', set mesos després del primer diagnòstic. Allà va explicar el seu cas coincidint amb la commemoració del Dia Internacional Contra el Càncer de Mama.

"Estic jugant el joc de la vida"

"És una cosa [el càncer] que no t'esperes mai de la vida, i menys quan encara no has arribat als 30 anys", confessava en aquella conversa amb Albert Om, conductor del magazín. "És una putada. Però a partir d'aquí hi ha vida, hi ha moltíssimes coses", afegia. En aquells moments, ja va deixar clara la seva aposta decidida per sortir-se'n: "No puc fer gaire cosa, només ser optimista, ser positiva, treure energies d'on sigui, enfocar-ho a vegades amb sentit de l'humor i a vegades amb resignació. Es pot viure, i es pot viure feliç [amb càncer]". "El que has de fer és acceptar que aquestes coses passen a la vida, i jo estic jugant el joc de la vida. Em podia passar i m'ha passat", va concloure.

La seva franquesa a l'hora de verbalitzar com havia afrontat el càncer la va portar un parell de vegades a parlar d'aspectes com la pèrdua dels cabells arran de la quimioteràpia. "Em vaig fer una perruca, me la vaig posar un dia i va ser un drama. I no me l'he tornat a posar mai més perquè em fa sentir fatal", va recordar. Per això, quan la quimioteràpia li va fer caure els cabells, va decidir que no ho amagaria. I així ho va fer fins a l'últim dia.

Professional en tot tipus de mitjans

Nascuda l'any 1978 i llicenciada en comunicació audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona, Sisquella va iniciar la seva carrera professional al canal de televisió Barça TV. Tot i això, al cap de sis mesos va fer el salt a la ràdio, el mitjà al qual ha estat més lligada al llarg de la seva carrera. Va començar a RAC1, una emissora en què va treballar prop d'una dècada. Destaca especialment la seva participació a 'El món a RAC1', en l'època en què el conduïa Xavier Bosch, on s'encarregava de les connexions amb la unitat mòbil, cosa que va portar a batejar la seva secció com la 'Tatimòbil'. Diversos estius, a més a més, es va fer càrrec del programa 'Via lliure'. Més endavant va col·laborar amb els programes d'humor 'Minoria absoluta' i 'La segona hora'.

El 2007, Sisquella va tornar a la televisió, el mitjà que l'havia vist començar. Va ser a 'Envasat al 8', de 8TV, una feina que va compaginar amb RAC1. La seva presència en aquest espai, però, va ser més breu del previst, ja que la malaltia es va manifestar per primera vegada. Tot i això, TV3 li va donar una nova oportunitat televisiva el 2009. La televisió pública li va confiar la presentació d'un nou format titulat 'Sexes en guerra'. Aquell primer contacte li va servir per seguir lligada a TV3, i durant la temporada 2010-2011 va ser col·laboradora del magazín 'Divendres', on va participar, entre altres espais, a la tertúlia 'Guerra de sexes'.

La tardor del 2011 es va fer càrrec de 'Passat particular', una sèrie de quatre programes en què acompanyava dues persones –una de coneguda i una altra d'anònima– a la recerca d'algun element concret del passat de la seva família que volien descobrir. La seva última aparició a TV3 va ser durant la tardor passada, com a presentadora de 'Summa positiva', un espai de divulgació que tenia com a objectiu ajudar els espectadors a disposar de les eines necessàries per superar conflictes emocionals. L'últim capítol, que havia estat gravat anteriorment, es va emetre el 22 de desembre.

Veu estimada de Catalunya Ràdio

El seu pas per la televisió no l'ha deslligat mai de la ràdio. El setembre del 2012, tot just dos anys després d'haver tancat la seva etapa a RAC1, Sisquella va aterrar a Catalunya Ràdio per fer-se càrrec d''El suplement', l'espai que ocupa la franja matinal dels caps de setmana. Curiosament, aquell programa havia estat el primer lloc on havia fet de becària.

Precisament des d'aquest programa, Sisquella va mantenir el lligam amb TV3, i més concretament, amb el programa 'L'endemà', emès a principis del 2011. Aquest espai televisiu presentava casos de persones que havien vist com la seva vida canviava de forma inesperada, i reflexionava sobre com ho havien afrontat. Des d''El suplement', Sisquella entrevistava cada setmana un expert sobre el tema que s'havia tractat al programa de televisió.

El 2011, però, va deixar els caps de setmana. Catalunya Ràdio la volia per engegar 'La tribu de Catalunya Ràdio'. Durant les últimes tres temporades, Sisquella ha estat al capdavant d'aquest magazín de tarda que, segons va explicar en una entrevista a l'ARA publicada just després de l'estrena, vol ser "un punt de trobada per a gent que tingui ganes de passar les tardes amb un estil que anirem fent dia a dia, entre tots".

A més de la seva feina a la ràdio, des del naixement de l'ARA i fins l'estiu passat, va escriure setmanalment a la contra del diari una columna titulada 'Pilot vermell'.

stats