Aragonès veu ara una "finestra d'oportunitat" per negociar el finançament: "És diferent que el 2012"

El president de la Generalitat pressiona el PSC i acusa Illa de voler un "cafè aigualit i descafeïnat per a tothom"

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la seva conferència al Col·legi d'Economistes aquest dilluns

BarcelonaAl llarg d'aquest primer trimestre, el Govern havia acordat amb l'Estat obrir una negociació per reformar el finançament per a Catalunya en la qual la Generalitat volia posar sobre la taula la proposta de "finançament singular". Amb l'avançament electoral, la negociació ha quedat en standby, però Pere Aragonès ha reconvertit la petició perquè Catalunya recapti tots els impostos en el principal reclam electoral durant aquests primers dies de precampanya. Malgrat l'oposició del PSOE, el president de la Generalitat ha assegurat que veu factible negociar el finançament singular amb el govern espanyol perquè ara hi ha oberta una "finestra d'oportunitat" a l'Estat que ha reclamat aprofitar. Al Col·legi d'Economistes de Catalunya ha recordat que el govern espanyol "depèn" dels vots dels partits independentistes i que el context polític actual és diferent del del 2012, quan l'expresident Artur Mas va plantejar al llavors president espanyol, Mariano Rajoy, el pacte fiscal i que va rebre el rebuig frontal de l'excap de l'executiu del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui des de Catalunya es té la força perquè les propostes es puguin materialitzar. El 2012 no hi havia diàleg", ha afirmat Aragonès. Per això, ha demanat aprofitar aquesta "finestra d'oportunitat" davant els que presenten "propostes descafeïnades", en referència al PSC, o els que consideren que "s'ha de tirar pel dret", en referència a l'independentisme més unilateralista. Com amb el referèndum, el president de la Generalitat ha tornat a fer servir l'exemple dels indults o la reforma del Codi Penal per defensar que res és "impossible", tampoc un finançament en què Catalunya tingui la clau de la caixa. "Acabar amb el dèficit fiscal genera un ampli consens a Catalunya. Hem de ser capaços d'agrupar-nos al voltant d'aquesta idea, en aquesta legislatura que s'obre serà una realitat", ha augurat.

Una tesi que també ha defensat el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carles Puig: "Hi ha gent que diu que és impossible, però la història ens demostra que ho és fins que una persona ho fa". Puig, de fet, ha avalat canviar el model de finançament i avançar cap a un sistema que "garanteixi l'autonomia financera" de Catalunya, i també s'ha afegit a la petició que ha fet reiteradament el Govern: que l'Estat torni a publicar totes les dades relacionades amb les balances fiscals. Fa unes setmanes va fer públiques només unes primeres dades del 2021.

Més pressió al PSC

La setmana passada el president de la Generalitat va explicar els detalls de la seva proposta de finançament a Madrid –després que la consellera d'Economia, Natàlia Mas, els hagués desgranat a Barcelona– i va aprofitar l'avinentesa per pressionar el PSOE perquè s'avingui a negociar un nou pacte fiscal. Llavors ja va rebre un cop de porta dels socialistes, però Aragonès hi ha tornat a insistir aquest dilluns i ha carregat contra el PSC: "Alguns prefereixen el cafè aigualit i descafeïnat per a tothom".

"No és el moment de pedaços, no es tracta de discutir què incomoda menys Pedro Sánchez o el PP, sinó el que més convé a Catalunya", ha afegit el president, que ha tornat a comparar el que demana amb el model que tenen al País Basc i Navarra. "Que el PSC ens digui per què els catalans no podem administrar els recursos com ho fan bascos i navarresos, per què prefereix el cafè per a tots, quan tenim la possibilitat d'obtenir els recursos que ja generem", ha subratllat. Aragonès ha rebatut, així, les crítiques d'alguns barons autonòmics, tant del PP com del PSOE, que han acusat el Govern de demanar un "privilegi" amb la petició de "finançament singular". "Que tinguem un sistema propi és un privilegi? [...] Acabar amb el dèficit fiscal és un privilegi? Mai és un privilegi, sinó una obligació", els ha respost el candidat d'Esquerra.

Aragonès, en aquest sentit, ha tornat a defensar una negociació bilateral amb l'Estat per negociar el model de finançament davant la tesi del PSOE que la reforma s'ha de fer multilateralment amb la participació de totes les comunitats autònomes. "Posar en una taula en què els altres discuteixen el que necessita Catalunya és garantia de mal acord. Si volem canviar el sistema, ho hem de fer directament amb l'Estat", ha defensat. Aragonès ha posat com a exemples d'èxit fruit d'una negociació bilateral el traspàs de Rodalies i la condonació de part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

stats