Societat 05/06/2021

Mariona Badenas: “He tingut el privilegi que sempre he sabut què m’apassionava”

Astrofísica i doctorand en ciències planetàries

3 min
Mariona Badenas
Dossier Triar estudis: una decisió important però no definitiva Desplega
1
Un terç dels estudiants no entren al grau i la universitat que trien com a primera opció
2
Oriol Mitjà: “Em va impressionar molt com el metge gran que em curava ensenyava al jove”
3
Maria Aurell: “El covid m’ha ensenyat que la vida és molt curta i que hem de fer el que ens agrada”
4
Lola Rosés Artigas: “Sempre ho he fet tot quan no tocava però al final n’estic molt satisfeta"
5
Rafa Marañón: “Vaig retirar-me del futbol per acabar arquitectura”
6
Eduard Costa: “S’ha de fer el que et fa vibrar, però el que et fa vibrar pot anar canviant amb els anys”
7
Mariona Badenas: “He tingut el privilegi que sempre he sabut què m’apassionava”
8
Antoni Melcion: “¿T’aixeques al matí i què fas, si estàs jubilat? No entenc la vida sense aprendre”
9
Asia El Mghyly: “Estudia: si no tens diners, almenys tens tot el que tens al cap”
10
ADE, la carrera amb més demanda laboral a Catalunya

BarcelonaFa tants anys que l’apassiona “tot el que hi ha al cel” que la Mariona creu que li ve “de fàbrica”: de ben petita li encantava mirar les estrelles des de Tarifa i conversar amb el seu pare, i sentia una “connexió especial” quan pensava que tothom que viu a l’hemisferi nord veu la mateixa cara de la Lluna. “El cel té una aura misteriosa i romàntica que m’atrau des del principi”, diu. “Una astronauta que admiro molt va dir que les passions et trien, i crec que té raó”: l’astrofísica, doncs, ha triat la Mariona. La seva és una carrera de fons perseguint un somni: estudiar l’espai.

“He tingut el gran privilegi que sempre he sabut què m’apassionava, i això em va permetre lluitar des de ben petita”, assegura. Acabava de començar l’ESO quan va tenir una conversa reveladora amb els seus pares. “Tenia una determinació molt gran de fer el que m’agradava, i aspirava a estudiar en una bona universitat. Els vaig preguntar on podia estudiar astrofísica, física o enginyeria, pensant en fer-ho a la UPC, a la UB o a Madrid, però el meu pare em va dir que al Massachusetts Institute of Technology (MIT) és on hi ha més premis Nobel”, recorda. Als 14 anys ja tenia un propòsit clar:“Amb la meva mentalitat competitiva de donar el millor de mi vaig decidir que faria el possible per entrar al MIT”.

L’endemà, va enviar un correu “amb anglès rudimentari” per saber si la universitat tenia un programa per a joves, i li van respondre que provés d’entrar a l’RSI (Research Science Institute) a través d’un programa que recluta un estudiant de cada estat dels EUA i una trentena d’arreu del món. Des d’Espanya, l’única manera d’entrar-hi era a través de la Fundació Catalunya la Pedrera i del seu projecte Joves i Ciència, que durava tres anys i acabava amb la redacció d’un article científic. Qui fes el millor, seria seleccionat per anar a l’RSI. Va ser la Mariona. 

Un somni fet realitat... o no

Després del programa per a joves, el pas següent era entrar a una universitat i fer la carrera als EUA. Ella estudiava batxillerat a l’escola Aula de Barcelona i va presentar sol·licitud a cinc universitats americanes “molt bones i que donaven ajuda financera a estudiants internacionals”. “La meva família no es podia permetre pagar 60.000 euros cada curs”, diu. La van admetre a Yale i al MIT, el somni de la seva vida. Però, contra tot pronòstic, i en una decisió que va sorprendre el seu entorn, la Mariona va preferir fer astrofísica a Yale, on podia fer assignatures d’altres branques més enllà de la tecnologia:“M’interessen molt les arts, les humanitats i la geopolítica, i no volia perdre tot això. Estic completament en contra de la falsa superioritat dels que pensen que les ciències són més útils que les humanitats. A més, tenia la intuïció que a Yale seria més feliç”.

La Mariona va afrontar la selectivitat una mica més relaxada que els seus companys, sabent que ja tenia una plaça als EUA, on es va graduar en astrofísica i on ara fa un doctorat en ciències planetàries. Diu que en moments de dubte el seu “flotador i salvavides” era saber que s’estava dedicant a la seva passió. “Sempre dic que he tingut sort, però els meus pares em diuen que també m’ho he treballat molt. És veritat: he tingut molta constància i determinació per complir el somni d’estudiar el que m’agradava”.

Dossier Triar estudis: una decisió important però no definitiva
Vés a l’ÍNDEX
stats