Tribunals

Gir de guió en la causa contra els Casuals: quedaran en llibertat provisional

El líder de la banda, Ricardo Mateo, també podrà sortir de la presó després que l'Audiència posés en dubte les escoltes judicials

3 min

BarcelonaDesprés d'estar vuit mesos en presó provisional, els membres dels Casuals –el grup criminal vinculat als Boixos Nois– que els Mossos d'Esquadra van detenir el juny passat en un macrooperatiu quedaran en llibertat en les pròximes hores. Entre els membres de la banda ultra que abandonaran la presó hi ha ni més ni menys que el seu líder, Ricardo Mateo, a qui la policia no va enxampar en un inici, però el va acabar arrestant un mes després, el juliol del 2023, mentre feia un cafè en una terrassa de Platja d'Aro. Tal com ha avançat El País i ha pogut confirmar l'ARA, el jutge que dirigeix la macrocausa contra els Casuals ha emès una resolució que deixa en llibertat provisional a l'espera del judici els 12 membres de la banda que estaven en presó preventiva. Per poder sortir de la presó, tots ells hauran de pagar una fiança de 12.000 euros, hauran de comparèixer un cop al mes davant el tribunal i no podran sortir d'Espanya.

No tots dotze, però, podran sortir de la presó un cop hagin pagat la fiança. Segons fonts consultades per l'ARA, tres d'ells tenen altres causes obertes o condemnes que impedeixen que l'execució de la llibertat provisional sigui immediata. Un dels que encara no podran sortir és un dels líders dels Casuals, Francisco Pérez. Tot i això, fonts de la seva defensa, liderada per l'advocat Albert Carles Subirats, pronostiquen que Pérez també podrà ser excarcerat en les setmanes vinents perquè la segona causa en la qual està involucrat, oberta per homicidi, penja de la macrocausa principal contra els Casuals. En termes pràctics això vol dir que nou dels dotze acusats podran sortir de la presó un cop hagin pagat la fiança.

Les proves, en dubte

La defensa de Pérez va recórrer contra una decisió de l'Audiència de Barcelona que va provocar un primer gir de guió en aquesta macrocausa. També a instàncies de l'advocat Subirats, la setmana passada l'alt tribunal va limitar l'extracció de dades dels mòbils dels investigats a un període concret: del 23 de novembre del 2021, uns dies abans de l'assalt dels Casuals en un bar d'aficionats de l'Espanyol, i el 15 de gener del 2022, quan es va produir un segon assalt. És a dir, el que no estigui entre aquestes dues dates i que va provocar importants decisions judicials, com punxades de telèfons o la instal·lació de micròfons als vehicles d'alguns sospitosos, no té validesa per a la causa judicial. Això va ser un cop dur a la investigació dels Mossos d'Esquadra, que, tal com va explicar l'ARA, donava molta importància a les converses telefòniques entre els investigats. Per tant, un error formal de la investigació ha deixat la macrocausa en un punt mort.

En la resolució per deixar-los en llibertat, el jutge recorda aquest incident de nul·litat de proves i deixa clar que les escoltes que ara estan en dubte són "indicis criminals que han permès afirmar l'existència de part dels delictes imputats als investigats".

La macrocausa contra els Casuals està oberta pels delictes d'organització criminal, extorsió, segrest, lesions, desordres públics vinculats a l'esport, tràfic de drogues i tinença il·lícita d'armes. Tot i això, hi ha altres fets que investiguen altres jutjats que també estan vinculats a aquesta banda, com la mort d'un traficant a Gràcia, l'assassinat d'un famós camell a Badia del Vallès. Ara, el jutge instructor també els deixa en llibertat valorant que tots tenen arrelament a Espanya, la qual cosa redueix el risc de fuga, així com que la investigació està molt avançada i no podran contaminar ni amagar proves.

stats