Economia 08/04/2015

El Banc d'Espanya: "No hi ha hagut austeritat, sinó sentit comú i patriotisme"

Luis María Linde entra en campanya avalant les reformes del PP. Creu que el risc de deflació ja s'ha "clarament" allunyat d'Espanya i la UE

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, ahir al Congrés.

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha defensat aquest dimecres de forma aferrissada les reformes econòmiques dutes a terme pel govern del PP durant la crisi. Durant la inauguració d'un jornades sobre el sector financer organitzades per Deloitte, Linde ha negat que ha l'Estat hagués patit polítiques d'austeritat per part de l'executiu de Mariano Rajoy. "Dir austeritat a la correcció de dèficits insostenibles no és realment molt descriptiu de la realitat. El que es va fer va ser de sentit comú", ha dit el governador. "Apartar-se del camí seguit no és patriotisme", ha alertat sobre els possibles canvis en matèria econòmica. Per a Linde, "només les reformes rigoroses han contribuït a la recuperació".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El supervisor considera que Espanya ha actuat sempre com un "soci responsable" a Europa, a diferència de Grècia, i que ara està recollint els fruits. Tot i les advertències de l'FMI sobre un llarg període de baix creixement -considera que l'economia mundial no tornarà a créixer com abans de la crisi-, Linde ha insistit que les previsions del Banc d'Espanya d'un creixement del 2,8% del PIB aquest 2015 i del 2,7% el 2016 "no semblen injustificadament optimistes" si es tenen en compte les dades d'atur d'aquest primer trimestre, davant d'un mes de març que Rajoy considera "magnífic i històric".

El risc de deflació, allunyat

El Banc d'Espanya considera que gràcies a les reformes i a la compra de deute públic per part del Banc Central Europeu (BCE) els preus de consum faran un "repunt" durant aquest 2015 i, per tant, "el risc de deflació sembla clarament allunyat".

Sobre la intervenció del Banco Madrid, que alguns han criticat per no demanar el concurs de creditors des d'un inici i permetre així una gran fuga de capitals, Linde ha assegurat que tot s'ha fet bé i que no s'ha actuat de forma precipitada.

stats