Societat 09/02/2016

Nou caos a Rodalies: un 'déjà-vu' constant

Josep Rull presideix aquesta tarda la primera reunió de l'òrgan mixt de coordinació Generalitat-Renfe

Ara
2 min
Usuaris afectats pels retards de Rodalies

BarcelonaUn nou caos a Rodalies, aquest cop, per un incendi a l'antiga estació d'Arc de Triomf provocat per l'acumulació de deixalles, ha obligat aquest matí a tancar per complet la circulació de trens al centre de la ciutat i ha afectat la línia 1 del metro. L'incendi ha provocat una fumera espessa als túnels d'Adif de Barcelona que ha provocat el col·lapse, un episodi que se suma a altres caos a Rodalies que s'han viscut en els últims mesos.

El 15 de desembre va ser un robatori de 360 metres de cable de comunicacions a Mollet del Vallès la causa que va originar els retards, que van afectar durant tot el dia 200 trens i uns 60.000 viatgers en les tres línies de Rodalies: la R2, la R8 i la R11. El robatori de cable va provocar diversos incendis i retards d'almenys 40 minuts –una hora, en alguns casos– a la línia R2 entre Mollet i Cerdanyola Universitat, la R2 Nord i la R11 i transbordaments alternatius a la línia R8. Uns inconvenients que, en molts casos, es van prolongar durant més de 15 dies.

L'anterior gran col·lapse va ser el 21 de maig, quan uns arxius informàtics danyats al sistema informàtic del centre de control de trànsit situat a l'Estació de França van obligar a aturar 200 trens a Catalunya, una avaria que va afectar prop de 80.000 persones. L'incident del 21 de maig posava la cirereta a un mes especialment funest per a Rodalies, que ja havia viscut dos altres casos similars: el 17 d'abril per una incidència al centre de control i el 20, per una fallada elèctrica al centre de control de trànsit de l'Estació de França de Barcelona.

Tot plegat, just després que divendres passat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, va reclamar a la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, el traspàs de les línies de tren de Rodalies que actualment gestiona Adif –les vies i la infraestructura– per tal de “canviar radicalment l’esquema” de funcionament del servei ferroviari, una petició que va ser rebuda amb fredor per la ministra en funcions.

De fet, Rull presidirà aquesta tarda la primera reunió de l'òrgan mixt de coordinació Generalitat-Renfe, una trobada on s'espera que posi sobre la taula la necessitat de fer millores immediates al servei davant les constants incidències.

stats