Elisabet, Ruth, Sandra, Arantxa... Les 14 dones assassinades aquest 2023

En el que va d'any s'han produït 14 feminicidis a Catalunya, més que en tot el 2022

ARA
3 min
Manifestació contra la violència masclista del 25-N de l'any passat, a Barcelona.

BarcelonaLa violència masclista s'ha cobrat la vida de 14 dones a Catalunya en els 11 mesos que portem de 2023. Vuit menors han quedat orfes a causa d'aquests assassinats, segons les dades del departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat. En la majoria dels casos no hi havia denúncies prèvies entre la parella, una constant en violència masclista per diferents motius, com la por de la dona a assenyalar el marit o pare dels fills, la falta d'alternativa, la desconfiança amb el sistema o senzillament, perquè no s'identifiquen com a víctimes. Gairebé la totalitat dels assassins han ingressat preventivament a la presó. Darrere de cada crim s'hi amaga la història d'una dona amb noms i cognoms, i en alguns casos les seves criatures.

Elisabet, 38 anys

L'Elisabet, de 38 anys, era originària del Prat de Llobregat i tenia tres fills, tot i que no en tenia la custòdia i viuen amb el seu pare. Va morir assassinada per la seva parella en el moment dels fets a Balaguer el 18 de gener, i va ser el primer assassinat masclista d'aquest 2023.

Ruth

A la Ruth la van matar fa més de dos anys, però no va ser fins a principis d'aquest any que el seu botxí, que era la seva parella sentimental, va confessar l'assassinat. Tots dos vivien a Barcelona, però l'home va enterrar el cadàver de la víctima en una finca que tenia a Pontons, on la Guàrdia Civil va trobar el cos.

Sandra, 60 anys

La Sandra era una dona transsexual d'uns seixanta anys que havia aconseguit recentment, després de lluitar molt, un pis de protecció oficial al carrer Selva de Mar, al districte de Sant Martí de Barcelona. Hi va anar a viure amb la seva parella, que després d'un any de baralles i crits, la va assassinar a ganivetades el passat 7 de febrer.

Arantxa, 31 anys

L'Arantxa estava esperant un fill i feia uns mesos que vivia a Manresa amb la seva parella, que la va assassinar el 6 de maig. El 2,5% de les gestants estan sotmeses a la violència, segons una enquesta en les consultes d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut, que té un protocol específic per detectar situacions de risc.

Lida Esperanza, 39 anys

Feia un any que la Lida Esperanza s'havia casat amb el que es va convertir amb el seu botxí quan aquest la va assassinar a ganivetades. Era l'11 de juny de 2023. Vivien en un pis de Cornellà juntament amb el seu fill de dos anys i una altra familiar de 12 anys.

Francy

La Francy va estar diversos dies lluitant a l'hospital contra les lesions que li va provocar la seva parella després de tirar-la daltabaix del pis on vivien a l'Hospitalet de Llobregat el 20 de juny, però finalment va acabar morint. La parella tenia un fill menor d'edat. Els jutjats de Família van retirar la pàtria potestat a l'assassí.

 Kirsty

La Kirsti, com el seu marit, era irlandesa. La parella passava uns dies en un hotel de Salou on ell la va estrangular fins a matar-la el passat 3 de juliol.

Carla, 27 anys

La Carla va morir assassinada al seu pis de Girona el 27 de juliol per una exparella amb qui havia mantingut una relació sentimental curta.

Elena, 29 anys

Va ser assassinada en un pis del Turó de la Peira (Nou Barris) de Barcelona el passat 30 de juliol per la seva parella, de 34 anys. El seu assassinat i el de la Carla es van produir en només tres dies de diferència.

Ana, 79 anys

El seu fill la va matar el passat 7 de setembre a Reus. Ell mateix va confessar haver agredit la mare després de trucar als Serveis d'Emergències.

Rosa M., 71 anys

El mateix dia que van matar l'Ana també va ser assassinada la Rosa M. en un pis de Palamós. Els Mossos d'Esquadra van detenir el seu marit dies després com a responsable del crim.

Laura, 40 anys

La Laura va morir assassinada per la seva parella al pis on vivien de Tarragona el passat 17 de setembre. L'home va trucar al telèfon d'emergències assegurant que se l'havia trobat morta a casa, però l'autòpsia va confirmar que ell l'havia matat.

Irene

La Irene va desaparèixer el setembre de 2022 a Vilafranca del Penedès, però el seu cos no ha estat localitzat. El passat 7 d'octubre, els Mossos d'Esquadra van detenir el seu marit, de 77 anys per assassinar-la. La policia li atribueix almenys tres agressions sexuals a adolescents menors de 16 anys entre els anys 2005 i 2013.

Beatriz

El cos de la Beatriz va aparèixer el passat 20 d'octubre enterrat entre dos blocs de formigó enmig d'uns horts de Torallola (Pallars Jussà), propietat de la seva parella sentimental, que va ser arrestat pel seu assassinat.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats