Mèdia 20/07/2017

TV3 acomiada una graella històrica

‘Els matins’, ‘Divendres’ i ‘Espai Terra’, tres programes amb una llarga trajectòria a la televisió pública catalana, tanquen aquest divendres la temporada i ja no tornaran al setembre

Albert Castellví Roca
4 min
TV3 acomiada una graella històrica

TV3 emet aquest divendres, per última vegada, tres dels programes que fa més anys que formen part de la seva graella. El tancament de la temporada regular -dilluns s’estrena la programació estiuenca- suposarà el comiat definitiu d’Els matins, Espai Terra i Divendres, tres formats històrics que al setembre ja no tindran lloc en l’oferta del canal públic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El primer d’abaixar la persiana serà també el més longeu de tots tres: Els matins es va estrenar el dia de Sant Jordi del 2004 i s’haurà mantingut en antena 14 temporades. La incorporació d’aquest format, que va substituir l’informatiu Bon dia, Catalunya, va permetre a TV3 reforçar la franja matinal, que fins llavors tenia mig oblidada amb redifusions de sèries a partir de les 10.30. El programa, amb una durada que ha anat variant entre les 5 i les 6 hores, unificava els continguts informatius i els de magazín, tot i que els separava en dues franges, amb presentadors diferents. Josep Cuní -creador i primer director del format- va portar la batuta del tram informatiu durant set temporades, fins que va fitxar per 8TV l’estiu del 2011. El va substituir Ariadna Oltra, que el 2014 va passar el relleu a Lídia Heredia. Pel que fa a la segona part, Helena Garcia Melero és qui se n’ha fet càrrec durant més temporades, tot i que també hi han passat Heredia (2007-2009) i, més recentment, Núria Solé.

Els matins, guanyador de l’Ondas al millor programa informatiu l’any 2005, es va convertir ràpidament en líder d’audiència i va anar guanyant espectadors progressivament, fins a arribar al seu màxim la temporada 2010-2011 -l’última de Cuní-, amb una mitjana de 117.000 seguidors i un 21,1% de quota de pantalla. Des de llavors, però, les xifres s’han anat desinflant i els tres últims cursos el descens s’ha accentuat. Per intentar posar-hi remei, al setembre TV3 va repensar el format incorporant-hi un tercer presentador, Carles Costa, al costat d’Heredia i Solé i difuminant la divisió entre informatiu i magazín. Però l’aposta no ha sortit bé i aquesta temporada es tancarà amb només 53.000 espectadors i un 10,9% de mitjana.

Davant d’aquesta situació, la cadena ha decidit posar punt final al programa i fer marxa enrere: a partir de la temporada vinent tornarà a haver-hi una separació entre l’informatiu i el magazín, que serà encara més evident, perquè la franja s’omplirà amb dos programes. El primer, encara sense títol, s’emetrà de 8.00 a 11.00, estarà dedicat a l’actualitat estricta i el presentarà Lídia Heredia. El segon, amb Nuria Roca al capdavant, serà un magazín d’entreteniment, titulat A tota pantalla, que s’acabarà a les 13.45, moment en què començarà un renovat Telenotícies comarques, més llarg i amb Núria Solé de presentadora.

El nou magazín i l’informatiu territorial cobriran la franja que fins ara ocupava l’Espai Terra, que avui s’emet per últim cop després de vuit anys. Conduït i dirigit per Tomàs Molina des de l’estrena, l’abril del 2009, el programa sobre territori i medi es va emetre durant cinc temporades al vespre, fins que el 2014 (coincidint amb la incorporació d’Irma Pina com a copresentadora) va saltar al migdia, la qual cosa va suposar la desaparició de l’històric microespai El medi ambient.

El programa va aconseguir els millors resultats la temporada passada, quan va arribar a l’11,7% de quota i 145.000 espectadors. Aquest any ha anat a la baixa, i tot i que les xifres no són especialment preocupants (ha quedat amb 113.000 seguidors i un 9,4%, uns resultats semblants als del curs 2014-2015, i amb un share més elevat que quan s’emetia al vespre), la cadena ha decidit prescindir-ne. Els continguts relacionats amb el medi i la natura s’integraran ara a A tota pantalla.

Pel que fa a les tardes, a la desaparició del concurs del vespre (després de l’intent fallit del Tot o res, que havia substituït El gran dictat al gener) i el comiat recent de La Riera, s’hi suma avui el tancament definitiu de Divendres, que ha omplert la franja durant les últimes vuit temporades, des que va substituir El club l’estiu del 2009. Després d’haver arribat a 242.000 espectadors i un 14,6% de quota la temporada 2012-2013, el programa ha seguit des de llavors una tendència negativa que TV3 va intentar corregir, sense èxit, substituint Xavi Coral per Helena Garcia Melero fa dos anys (però mantenint Espartac Peran com a copresentador dedicat a recórrer el territori). L’espai ha tocat fons aquest curs, que es tancarà amb 121.000 espectadors i un 8,5% de share, unes dades que s’han vist perjudicades per l’endarreriment horari dels últims mesos. A partir del setembre, les cares d’aquesta franja seran Ruth Jiménez i Vador Lladó, que conduiran Tarda oberta.

La desaparició d’aquests tres formats, doncs, marca el final d’un cicle que va aportar bons resultats a TV3 però que ja mostrava importants símptomes d’esgotament. Al setembre, la cadena obrirà una nova etapa amb un day time completament renovat.

stats