Política 07/05/2019

El Govern veu "amb preocupació" els primers gestos de Pedro Sánchez amb el PP i Cs

Budó reclama al líder del PSOE que no condicioni el diàleg a unes noves eleccions a Catalunya

Núria Orriols
3 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó

BarcelonaLa portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dimarts que l'executiu veu "amb preocupació" els primers gestos del líder de PSOE, Pedro Sánchez, com a presidenciable després de les reunions que ha mantingut amb el cap de files del PP, Pablo Casado, i el líder de Cs, Albert Rivera. En la roda de premsa habitual dels dimarts, Budó ha criticat que els socialistes hagin vinculat ara el diàleg a un nou govern de la Generalitat –el PSC va dir que no el veu factible fins després d'una sentència i uns nous comicis–, ja que considera que és "saltar-se la voluntat democràtica" actual de la ciutadania de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern "legítim és l'actual", ha assegurat Budó, afegint que és amb "qui ha de governar el govern espanyol". "Hem de poder parlar de tot, sense exclusions, estem oberts al diàleg", ha afirmat la també consellera de la Presidència, que ha afegit que "el nou govern d'Espanya no pot governar d'esquena a Catalunya". A parer seu, no es pot seure a la taula "amb temes vetats", i l'autodeterminació ha de poder "ser part de la solució" per a Catalunya. "Volem que es deixi de judicialitzar la política", ha dit. "Reitero la voluntat del diàleg sense exclusions", ha afegit.

"Si el PP i el PSOE es posen d'acord en temes sobre Catalunya, segur que això no serà bo", ha dit en relació a la conversa de Sánchez i Casado i l'oferiment del suport de Rivera per aplicar el 155. Així, ha exigit als partits que reclamen la suspensió de l'autonomia que expliquin per quin motiu. "Ja em diran per què", ha afirmat. "Segueixen en una espiral que els porta a parlar de tot menys del que preocupa als ciutadans de l'estat espanyol", ha acabat. Per a Casado hi ha normativa més enllà del 155 per aplicar a Catalunya, ja que ahir va defensar que no es compleix amb la legalitat ara mateix.

Amb la moció de censura a Mariano Rajoy i l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, el Govern de Quim Torra va recuperar el diàleg institucional entre l'Estat i la Generalitat. Tanmateix, amb el debat sobre els pressupostos i l'arrencada del judici de l'1-O, els independentistes i el PSOE no van arribar a cap acord per seguir amb el desgel. De fet, el PDECat i ERC van presentar una esmena a la totalitat als comptes perquè Sánchez no acceptava una taula de diàleg amb un relator i el president del govern espanyol va convocar eleccions anticipades.

Torra i Sánchez donen una nova oportunitat al diàleg

Eleccions municipals i europees

Budó també ha reaccionat a la decisió dels tribunals de permetre la candidatura de l'expresident Carles Puigdemont a les eleccions europees, encara pendent que ho ratifiqui aquesta setmana el Tribunal Constitucional. Per a la portaveu del Govern ha sigut una "victòria de la democràcia" enfront de l'actuació "barroera" de la Junta Electoral Central. Ara bé, ha considerat que el procés de recursos ja ha generat un perjudici a la llista de l'expresident, que, pendent de saber quins serien els membres de la candidatura, no ha pogut enviar la tramesa electoral .

Budó també ha contestat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquest dimecres ha acusat Interior d'haver abandonat la capital catalana. "Convertir la seguretat en un tema electoral i polititzar-la és banalitzar-la", ha dit la portaveu del Govern, que ha asseverat que els executius han de treballar "de manera conjunta" i garantir als professionals de la seguretat que puguin fer la seva feina "sense interferències". "Davant l'atac de Colau als Mossos, el Govern els dona suport", ha conclòs.

L'executiu també ha anunciat una estratègia de "dinamització local", just abans de les eleccions municipals, amb l'objectiu de "fomentar el creixement econòmic i la millora del nivell de vida" dels ciutadans al territori. Ara bé, Budó ha dit que aquest pla encara s'ha d'acabar de definir –es farà a través d'una comissió interdepartamental i el diàleg amb el territori– i que encara no hi ha una partida concreta associada.

stats